1. Pitanje broj: #20306

    Imam 37 god.na kontrolnom sistematskom pregledu 2000. god otkriven mi je blok leve grane (LBBB). Tada sam uradio kompletno ispitivanje i rečeno mi je da mogu normalno da nastavim sa svim aktvnostima s tim što moram svake godine da dolazim na redovne kontrole. Sve je bilo u najboljem redu do unazad 3god. Prvi problem se javio u Maju 2006g, u jednom trenutku mi je bilo jako loše obratio sam se dežurnoj ustanovi gde mi je konstatovan povišen krvni pritisak (170/110, broj otkucaja 120),Kasnijo analizom konstatovan je poviseni holesterol i triglicridi,prepisana mo je dijeta i povećana fizička aktivnost.Posle ovog događaja desilo mi se jos par puta da mi je pritisak skočio. U međuvremenu sam smršao 12 kg, tri puta sam isao na plivanje. Celokupna slika počinje da se menja unazad 8 meseci, gde dolazi do čestih skokova pritiska i tupog bola u predelu grudne kosti. Pre dva meseca sam uradio eho srca gde je konstatovano da nema patoloških promena. U međuvremenu lekar kod koga sam se lečio odlazi iz ustanove, ja dolazim kod drugog kardiologa koji daje dijagnozu (block ramni sin.fase.Hissi.Hypertensio art.Sy angine pectoris..Obesitas universali) i sa ovom dijagnozom me šalje na test opterećenja. Kada sma otišao da zakažem taj pregled vratili su me i rekli da ja to nesmem da radim i tražili uput za neki drugi pregled. Kada sam potražio lekara da me uputi na neki drugi pregled on nije bio tu već na odmoru, lekar koji ga menja poslao me je na stres uho, u međuvremenu lekaru sam se požalio da se ne osećam baš najbolje i da mi često dolazi do naglih skokova pritiska. Prepisana mi je terapiaj 2x10 mg Enelapril 1x100mg Cardiopirin. I pored ove terapije koju sam dobio i dalje se ne osećam dobro, gde se pritisak kreće od 140/85 do 150/95 a neki put i više.
    Pa moje pitanje glasi: Da li je poterebno uraditi neki pregled koji bi konstatovao stvarno stanje i terapiju, u kojoj ustanovi mogu naći najbolju uslugu?
     Unapred hvala.

    Odgovoreno: 04. 02. 2009.
    • Ultrazvuk srca je pokazao da Vaše srce izgleda normalno, tj. da nema patološkog supstrata. Blok leve grane onemogućava interpretaciju klasičnog testa opterećenja pa Vam je zato predložen stres test. Ne vidi se neka bolest kod Vas a povišen pritisak je to na šta treba obratiti pažnju. EHO srca je dovoljan za morfologiju a stres test za druge aspekte bolesti. AKo su holesterol i trigliceridi u granicama normale, uz dobre lekove za pritisak, nema potrebe za daljim testiranjem.

Ostavite komentar