1. Pitanje broj: #19104

    Poštovani,
    moj otac starosti 49 godina primljen je na internom odeljenju sa bolom u grudima i povišenim pritiskom isprovociranim izlaskom na hladno. Bolovi intenziteta 3-4/10 bez propagacije, bez malaksalosti i preznojavanja i bez gušenja. To mu je prvi put. Normalnog disajnog šuma,j asnih tonova. T/A 180/120 mmhg.ostali internistički nalaz uredan. Uradjen ekg sinusni ritam fr 72/min, horizontalna ST depresija od 1 mm u D2 D3 AVF bez promena u ostalim dovodima. Kardio specifični enzimi negativni,kao i praceni posatnici takodje negativni.EHO srca ..aorta uredne sirine,skleroticnog zida,aortna valvula je trolisana i uredne sistolne separacije. Leva pretkomora uvećana 4.6 cm u kojoj se registruje Mr do 1+.Mitralni kuspisi fibrozno izmenjeni. Leva komora je urednih endokavitarnih parametara / EDD 5.57 ,ESD 3.48, ef 67 %,fs 38% uredne debljine zida , bez ispada u kinetici ya sada.PR do +1. Desna komora lako uvećana /3.0/ Perikard uredan. Prepisana terapija MONIZOL 20 mg, ANDOL 100, PLAVIX 75mg, ATORIS 20mgCONTROLOC 20 mg, HEMOKVIN 10 mg, NORVASC 5 mg, MOLICOR 4 mg . Sve ovo piše u otpusnoj listi. Ali dva tri dana po izlasku iz bolnice ponovo se javila bol slabog intenziteta i to ujutru i uveče opet isprovocirane izlaskom na hladno, ta bol veoma brzo prolazi. U bolnicu je primljen pod uputnom dijagnozom STENOCARDIA, a završna dijagnoza je bila ANGINA PECTORIS NON STABILIS /I20/ HYPERTENSIO ART /I10/, pa bih Vas najljubaznije molio da mi odgovorite da li je dijagnoza tačna i da li je terapija adekvatna s obzirom da je prepisao internista?
    Unapred zahvalan

    Odgovoreno: 14. 01. 2009.

Komentari na pitanje: #19104

    • Pozdrav imam djagnozu stenocardia 34 godine nepusac nemam povisene masnoce normalne kilazesvi nalazi koji su uradjeni su u granicama normale ali ne razumem zasto dijagnoza glasi stenocardia

Ostavite komentar