1. Pitanje broj: #18542

    Ja imam već nekih desetak godina problem sa tahikardijama, koje same iznenada naročito pri naglim pokretima počinju i tako iznenada stanu. To su u početku bile tahikardije koje sam uspijela da smirim ljekovima (propafen,concor). Uspostavljena mi je dijagnoza PSVT. To već traje godinama, ali one su sve duže i intezivnije. Prije desetak dana sam imala atak sa otkucajima 224 u min. Tahikardija je trajala preko 4 sata, poslije terapije dostigla je frekvenciju 160-170 u min. Stala je iznenada kako je i opčela. Moj ljekar mi je nakon toga preporučio radiofrekventnu ablaciju.
    Meni je 31god. i interesuje me da li je to bolno, koliki je rizik i kolika je vjerovatnoća da ću se osloboditi ove noćne more? Imam dvoje dijece koje tek tebam da podižem, pa neznam koliko je sve to rizično?
    Unaprijed zahvalna.

    Odgovoreno: 09. 01. 2009.
    • Vaš lekar je u pravu i o njegovom predlogu treba ozbiljno razmisliti. Specijalnim kateterima se preko vene iz preponske regije dolazi do srca i tu se povišenom temperaturom uništava taj dodatni put koji je odgovoran sa ubrzan rad srca. Rizik je jako mali a verovatnoća izlečenja pri prvoj ablaciji je preko 80%. Nekada treba još jedna ablacija čime se rizik izlečenja uvećava na preko 95%. Može biti bolno ali se to da kupirati analgeticima.

Ostavite komentar