1. Pitanje broj: #16922

    Poštovani doktore,
    imam 27 god. visoka sam 183cm i teška 66kg. Moj pritisak je uglavnom 110/60, ali me brine puls. Ja ne osećam nikakve probleme, ali mi je puls preko dana od 85 do 100, znači kada nisam fizički aktivna, ujutro posle budjenja puls mi je od 60 do 75 i uveče kada legnem i umirim se pred spavanje puls je oko 75. Radila sam analizu krvi pre mesec dana i sve je uredu (ono najosnovnije SUK, HOL, Tri, Gvoždje).
    Molim Vas za mišljenje, ne bih da hipohondrišem pošto nemam nikakvih smetnji, visok puls sam primetila na sobnom biciklu, svi imaju niži od mene u kući i to znatno i od tada ponekad sama izmerim.

    Odgovoreno: 16. 12. 2008.
    • Neke osobe imaju viši tonus simpatikusa što rezultira višom frekvencom, osobe sa povišenim tonusom parasimpatikusa imaju nižu frekvencu. To što Vam je frekvenca ujutru i uveče niska znači da nema bolesti i da je to samo način ponašanja Vašeg autonomnog nervnog sistema (onog na koji ne možemo uticati). Višu frekvencu u budnom i aktivnom stanju imaju i nervozne i emotivne osobe. Sve to ne predstavlja znak bolesti.

Ostavite komentar