1. Pitanje broj: #15293

    Porodila sam se carskim rezom 21 maja ove god. Sve je bilo kako treba prva tri dana po porodjaju. Treći dan po prijemu terapije ergometrina posle 5 min osetila sam mučninu, vrućinu i gubljenje svesti. Srce je imalo preko 200 otkucaja i jedva su ga povratili davanjem nekoliko injekcija u venu. Po izlasku sam uradila sve rezultate lab, gastros., nekoliko ekg, uz srca, testove na srčane viruse, štitnu i sve je bilo u redu. Pre nekoliko dana mi se ponovilo kući isto, samo što sam imala oko 150 otkucaja i trajalo je nekoliko min i dok sam došla do doktora smirilo se na 110. Uradila sam ponovo uz i glasi; aorta u korenu 29mm, asc 25mm, luk 20mm, desc torakalna 16mm, valvula trivelarna, očuvane separacije i koaptacije. Mitralni velumi voluminozni, izdašno pokretni, zadnji telom pravi pokret u nazad, bez pomeranja tačke koarktacije i sa hemodinamski beznačajnom MR. Leva pretkom. nor. dimenz. 31mm, leva kom. nor. dim. kavuma 47/24mm i zidova IVS 7mm, ZZ 7mm, očuvane global. sistol. funkcije EF 75% bez segmen. ispada u kinet. profil transmit. protoka uredan.desne šuplj. nor.dimen. AP u nivou valvule 17mm,PV morfološki i funkc. b.o. TV morfol.b.o.TR 1+, PG 25 mmhg. perikard uobič.eha bez slob.tečnosti. Ubrzanje protoka na svim ušćima govori za hiper kinetizam. EKG/sin ritam, fr 75/min, levogram, PQ 121ms, R/S u V3, bez promena u final.segmentu. TA leva ruka 110/80, desna 110/70 mmHg sa padom u ortostazi za 14mmHg. BMI 19, kardijalno komp., ritmična DG:  Prolapsus partialis cuspidis posterioris valvulae mitralis. Hipotensio ortostatika. Terapija propranolol 40+20+20mg i MG 1x1 eff.
    Molim Vas da mi objasnite o čemu se radi i da li je strašno, jer ja se i dalje loše osećam, stalno me boli leva ruka iza leve plećke, stalno mi je muka i često mi se vrti u glavi. Non stop osećam kao treperenja na vratu i preskoke srca. Plašim se da se ne ponovi ono iz porodilšta. Od ove terapije se malo bolje osećam. Molim Vas šta još da uradim i gde. Imam 24 god. Ne dojim bebu.
    Izvinite što sam Vam ovako opširno napisala, ali sam mnogo očajna.
    Hvala unapred!

    Odgovoreno: 27. 11. 2008.
    • Ultrazvuk srca Vam je potpuno normalan, izuzimajući mali prolaps mitralve valvule. S obzirom da je Vaša glavna tegoba bio ubrzan rad srca, imate 24 godine, ne treba razmišljati o angini pectoris i njenim ekvivalentima. Logičniji izbor je postojanje fokusa koji uzrokuje tahikardiju, eventualno aberantnog (dodatnog ) puta zbog koga se može javiti ovaj problem. Nemate razloga da budete očajni, pošto ne dojite možete uzimati lekove ako aritmijee postanu česte. Od dodatne dijagnostike može se uraditi Holter koji bi pokazao kakva je frekvenca tokom 24 sata.

Ostavite komentar