1. Pitanje broj: #146

  Postovani doktore,da li mozete da mi kazete

  1) sta je aritmija apsoluta;
  2) kako se leci i koliko uspesno;
  3) koje su njene posledice.

  Dijagnostikovana je kod moje mame koja ima 65 godina.
  Hvala

  Odgovoreno: 09. 03. 2007.
  • 1)Arimtija apsoluta je oblik električne aktivnosti srca u kome pretkomore rade frekvencom od 300 u minuti jer više centara u pretkomori ispaljuje impulse a ne samo jedan kao što je normalno. Samo neki od ovih impulsa se probiju do komora a kako se to dešava u vremenski nepravilnim intervalima komore su u apsolutnoj aritmiji po čemu je i poremečaj dobio ime. 2)Leči se antiaritmicima: beta blokatori, propafen, amiodaron itd. U slučaju neuspeha medikamente terapije može se pokušati i konverzija ritma elektrošokom. Uspešnost lečenja zavisi od veličine leve pretkomore. Ako je leva pretkomore veća od 40mm onda se smanjuje šansa da se uspostavi normalan ritam.
   3)Najopasnija posledica apsolutne aritmije je stvaranje tromva u levoj pretkomori i njihovo rasejavanje po arterijskom sistemu.

Komentari na pitanje: #146

  • Postavljena mi jedijagnoza apsilut. Aritmija /pritisak i sis. I dis. Drzimpod kontrolom / ali je puls uglavnom povecan, mada za isti konkretno ne uzimam nikakav lek sem sto pijem; presolol, enalapril, monodipin. Da li treba uzeti i lek za aritmiju. Unapred hvala za odgovor. Pitanje zastetoskop. Info.

Ostavite komentar