1. Pitanje broj: #14149

    Imam AV blok trećeg stepena, i otkucaji srca mi obično iznose od 40-45 u minutu. Dijagnoza je postavljena kada sam imala 5 godina. Tada je registrovan sistolni šum na srcu funkcionalne prirode. Nemam nikakvih problema, osim veoma retko preskakanje srca. Otkucaji su mi toliko niski da mi je kad sam zadnji put nosila holter, najniži iznosio 37. Lekari mi već dugo savetuju da ugradim pejsmejker, govore o raznim problemima koje mogu da imam... Ja, do sada nisam naišla ni na jedan problem, od raznih koji su naveli.
    Želim da Vas pitam da li je zaista neophodno ugrađivanje gore pomenutog, jer to zaista ne želim! Inače, imam 17 godina. Unapred zahvalna!

    Odgovoreno: 08. 11. 2008.
    • Ako imate urodjen AV blok III stepena, sa frekvencom koju ste naveli, moj savet je ugradnja stalnog pejsmejkera. U mladosti su kompenzatorni mehanizmi dobro i Vi nema tegobe. ALi godine pred Vama imaće drugačije zahteve. Ako u trudnoći srce radi tom frekvencom, velike su šanse da plod trpi zbog hipoksije. Veće fizičke aktivnosti mogu biti ometene. Može se javiti nesvestica ili čak i gubitak svesti.

Ostavite komentar