1. Pitanje broj: #13621

    Imam 26 godina. Zadnja 4 meseca imam svakodnevne napade tahikardije i lupanja srca. Radila sam hormone štitne žlezde, krvna slika, ultra zvuk srca i holter 24 sata. I sve je ok, jedino na holteru mi je napisana dijagnoza aritmija, a na ultra zvuku prolaps mitralnog zaliska, ali su mi rekli da to nije ništa strašno i dali su mi da pijem Verapamil,da su aritmije verovatno od stresa. Radila sam i analize na koksaki virus i nađeno je prisustvo virusa, ali kardiolog mi kaže da je to jako mali titar da bi mi pravio probleme, tačnije B1-16 B2-32 B3-64 B4-32 B5-64.
    Da li Vi imate možda neki drugi zaključak zbog čega mi se javljaju ove aritmije, ranije nisam imala ovakve probleme. Pijem jedanput na dan Verapamil i Ksalol. Sad ne znam ni koliko dugo smem da pijem ova dva leka, a inače imam jako nizak pritisak 100/60. Jako bi mi puno značilo Vaše mišljenje.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 08. 11. 2008.
    • Tahikardije (ubrzan rad srca) se mogu javiti i idiopatski, tj, bez vidljivog uzroka. U tom slučaju ne treba insistirati na uzroku, već je treba lečiti. Tahikardija treba se identifikuje, da li je supraventrikularna ili ventrikularna, koja je frekvenca, da li se nečim može isprovocirati, kako prestaje. Holter će pokazati da li se javlja i za vreme spavanja što bi isključilo stres i napetost kao uzrok. Osim lekova postoje i drugi načini rešavanja aritmija ali je pre svega važna njihova identifikacija.

Komentari na pitanje: #13621

    • Već sam napisala sve o dugogodišnjoj supraventrikularnoj tahikardiji koja me godinama iscrpljuje. . . Mislim da narušava kvalitet života i da je se hirurgijom treba rešiti. Beta blokatore, antiaritmike i sedative pijem godinama i ništa se ne dešava u korist prestanka napornog i iznenadnog napada tahikardije. Moje je mišljenje da treba locirati pogrešan tok impulsa, i samo tada se može nači rešenje. . . !!! Mene antiaritmici '' ubiše''. I kad mi sa ove distance neko kaže da uzrok upornih ekstrasistola i tahikardije koju godinama ne mogu da rešim je ''zapravo moja psiha i preosetljivost''. . . E onda mi se verujte plače zbog nerealnog postavljanja dijagnoze i produžavanja agonije u kojoj sam godinama već! Pozdrav!!!! Ogorčena

Ostavite komentar