1. Pitanje broj: #13293

    Poštovani,
    Imam 41 god. Pre 20 god. konstatovan mi je šum na srcu, koji nije bio zabrinjavajuć. Tada sm imala dvoje male dece i bila vrlo aktivna, ali sam primetila odjednom da prilikom većih napora, tipa trčanja ili plivanja, brzo ostajem bez vazduha, prosto se davim na suvom i usne mi pomodre. Od tada sam oprezna po pitanju većih napora, a jako mi nedostaju fizički zahtevnije aktivnosti (kao što su trčanje, fitnes).
    Molila bih Vas za odgovor, koji pregled bih trebalo da obavim kako bih sa sigurnošću znala koliko se smem angažovati? Povremeno imam i aritmije, koje nekada znaju čak da me probude iz sna. Jednostavno osetim da mi srce stane i nateram sebe da na silu udahnem, jer mi se pluća nekako ukoče i pomislim da je kraj. Tih scena je do sada bilo nekoliko za ovih 10ak god. i mnogo je strašno. Nisam pila ništa od lekova za srce, osim ponekad 1,5mg bromazepana da se smirim posle takvih situacija. Imam nešto niži pritisak i slabu cirkulaciju. Kod kardiologa sam radila kolor dopler pre 7-8 god., ali nije konstatovano ništa do tog šuma.
    Hvala na pažnji, odgovoru i savetu. :-)

    Odgovoreno: 26. 10. 2008.
    • Šumovi na srcu nastaju uglavnom iz 2 razloga: 1.krv prolazi kroz neko suženje (obično valvula) 2.krv se vraća iz jedne u drugu šupljinu. Ultrazvuk srca je suverena metoda da se utvrdi poreklo, kvalitet i značaj šuma pa Vam preporučujem da ga uradite u nekom karidološkom centru u Vašoj blizini. Nakon procene šuma može se dati savet o dozvoljenoj fizičkoj aktivnosti.

Ostavite komentar