1. Pitanje broj: #12902

  Poštovani,
  javljam se poprilično uplašena i zbunjena po prvi put iako sam i sama zdravstveni djelatnik u jedinici intenzivnog liječenja. Naime, 28 mi je godina. Zadnjih 6 mjeseci se obrađujem kod različitih liječnika i na različitim dijagnostičkim pretragama zbog tegoba koje su počele kao vrtoglavice, kasnije kao povremena zanošenja, trnce u glavi, vrućinu na koži glave, ukočenost i bolove u vratu, vrućina u vratu, stezanja u razini sljepoočnica...Sigurno će moje pismo biti poduže, ali da skratim na kraju sam navela UZV srca koji me najviše zabrinjava, a ne znam koliko je moja zabrinutost opravdana. A od početka navodim sve pretrage koje sam napravila do sada: krvni nalazi su bili u redu, željezo 13, funkcijske i standardne snimke kičme ok, Dopler VB sliva povišene SBSK ispitivanih arterija, visus i fundus ok, EEG u dva navrata dizritmičan nalaz sa paroksizmalnom tendencom na HV,T3 2,11(1,30-3,10), T4 145,0(66,0-181,0), TSH 5,25 (0,270-4,20), na kasnijoj kontroli za par mjeseci svi navedeni hormoni u granicama normale, ne uzimam nikakve lijekove, ne pušim, ne pijem kavu, neurološki pregled b.o., magnetna rezonaca mozga b.o.
  Vama se najviše javljam što mi se uz sve to povremeno javljaju tahikardije koje ja osjetim i stvaraju mi neugodu. Kad se to uduži sa simptomima vezanim za vrat i glavu imam osjećaj da ću se onesvijestiti, ali još nikad nisam. Na dva nalaza EKG je zabilježena sinus tahikardija. Nalaz kardiologa: menstruacije uredne ciklusi redoviti, eupnoična, koža i vidljive sluznice dobro prokrvljeni, hidrirana, normalan šum disanja, akcija srca ritmična, tonovi održani, RR125/80 c: 84/min(inače imam niži tlak do 90/55, bez edema, arterijske pulzacije održane simetrične; EKG: sinus tahikardija 104/min, intermed.el. os, PQ 0,14 sec.; Inače imam devijaciju septuma drugo vezano uz ORL pregled b.o; UZV bubrega b.o; nadbubrežne žlijezde nisu uvećane, abdominalna aorta pravilna, gušterača i jetra b.o; helikobacter pylori negativan, UZV štitnjače b.o; CEA 1,03(0,00-5,00); CA 19-9 8,1(0,0-37,0); CA 15-3 6,1 (0,0-31,3);ciljana snimka sele turcike bez patoloških promjena,Holter :Osnovni ritam je sinusni prosječne frekvencije 83 u minuti, minimalna frekvencija 64 a maximalna 154(nosila sam ga tijekom rada u prvoj smjeni), nisu zabilježene ektopije niti signifikantne pauze.Sediment urina: dosta bakterija; Ginekološki uzv b.o. Zbog brige mojih roditelja i moje vlastite u privatnoj poliklinici sam napravila UZV srca. Bila sam dosta uplašena i ponovno sam imala tahikardiju oko 100 u minuti. Doktor je rekao da teško može vidjeti, ali da mu se čini da imam otvoren foramen ovale. Nalaz glasi ovako: Srčane strukture normalne dimenzije; Aortalni zalistak normalan iako bi mogao biti i funkcijski bikuspidan, mitralni, trikuspidalni, pulmonalni i pulnonalni normalni;perikard normalan,kavitarne dimenzije u granicama normale, sistolička funkcija LV-a očuvana EF 70%.Intrakardijalna mjerenja: lijevi ventrikul dijastola 4,5; lijevi ventrikul sistola 2,9; lijevi atrij 2,8; korijen aorte 2,3; intraventrikulski septum 0,6; stražnja stijenka LV 0,7; Funkcija lijevog ventrikula: kontraktilnost stijenki iz 2D: 70%; Komentar i zaključak: Moguće se nalazi defekt u području foramena ovale koji je vrlo mali. Bez hemodinamskih je posljedica. Normalna kontraktilnost lijeve klijetke. EF70%.
  Da li smatrate da se radi o nečemu ozbiljnom i što mi je dalje činiti?
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i Vašem vremenu koje ste izdvojili za odgovor.

  Odgovoreno: 25. 10. 2008.
  • Odgovaraću Vam na kardiološki deo, naravno. UZV srca je u fiziološkim granicama, ako i postoji foramen ovale nije od kliničkog značaja. Ono što bi trebalo analizirati je stalno povišena srčana frekvenca. To se može dešavati u puno situacija koje nemaju veze sa srcem: napetost i nervoza, previše nikotina, pogotovu hroničan stres, tegobe sa želucem, štitastom žlezdom, nadbubregom...Iz svega što ste naveli ipak nema nagoveštaja nekoj bolesti.

Ostavite komentar