1. Pitanje broj: #12696

  Poštovani,
  Imam 32 godine i u poslednjih godinu dana učestalo lupanje srca. Javlja se iznenada, nije povezano sa fizičkim naporom, krvna slika odlična, pritisak 120/80 konstantno, ne osećam zamor, niti bilo kakve druge neprijatnosti. Jednostavno, zalupa nekoliko puta u toku dana 7 dana zaredom, pa prestane 15-20 dana, pa ponovo, i tako u krug. Prvi put se pojavilo posle izuzetno napornog fizičkog rada i iscrpljenosti zbog posla -36 sati nespavanja nekoliko puta u toku meseca. Misleći da će sve proći kada se budem odmorila i naspavala, nisam pridavala značaja, međutim, sada sam sve uplašenija. Inače, pušač sam već 12 godina, ne bavim se fizičkom aktivnošću, a znam da ćete mi upravo to savetovati. Da napomenem da sam u porodici imala smrtne slučajeve zbog infarkta, otac, deda...
  Nadam se da ćete mi odgovoriti da to ne bi trebalo da bude ozbiljan problem, jer zbog prevelikog straha, čini mi se da se stanje pogoršava već pri samoj pomisli da s mojim srcem nešto nije u redu. Inače, planiram trudnoću i nadam se da ovo ne bi trebalo da predstavlja problem za rođenje bebe. Molim Vas odgovorite mi, šta činiti. Čekati da samo prestane, ili se uputiti kod kardiologa.
  Unapred zahvalna.

  Odgovoreno: 23. 10. 2008.
  • U Vašem pitanju dajete i dobar deo odgovora. Umor i strah su 2 veoma loša provokativna faktora za srce i mogu izazvati i veoma neprijatne epizode aritmija, ekstrasistola itd. Ne vidim ozbiljnu simptomatologiju, planirajte trudnoću i aktivirajte se fizički. U trudnoći nema pušenja.

Ostavite komentar