1. Pitanje broj: #11935

    Konstatovana mi je dijagnoza prolapsus valvulae mitralis-šum srca na mitralnim zaliscima na levoj pretkomori. To su mi pre 30 godina napomenuli, kad sam trebao otslužiti vojni rok, međutim konstatovali su da je u redu, odslužio sam vojni rok. Sada imam 59 godina i već radim preko 20 godina kao advokat, a prethodnih 12 godina kako direktor RZ preduzeća. Posao mi je naporan i dosta radim, međutim to mi ne smeta. Ne osećan neke posebne nelagodnosti. Radio sam sve, od fizčkih aktivnosti, pa sve drugo, dok mi nisu rekli 1998 god. da imam mali prolaps. Tada sam počeo da izbegavam fizičke aktivnosti, inače ne osećam nikakve tegobe. Pre nekoliko godina neki specijalisti ovde u Bitolju gde živim su mi rekli da mi je prolaps dosta proširen i da je leva pretkomora značajno dilatirana kad sam otišano na pregled zbog preskoka u radu srca i da treba da se operišem. Drugi, pa specijalisti isto ovde kod nas su mi rekli da apsolutno nemam nikakve hemodinamiske promene na srcu i da je prolaps funkcionalan i da nema problema zbog toga. Sve to su proverili na eho. Na početku 1998 god., kad su mi rekli da imam mali prolaps koristio sam po 1/4 propranolola. Posle toga sam prestao i taj lek da uzimam, jer nisam imao potrebe, pa sam uzimao samo vitamine. Pre nekoliko godina pojavili su se preskoci ili ponekad nepravilan rad srca koji je trajao povremeno i u stanju nervoze ili neke hrane koji verovatno želudac ne može da podnese, osobito posle bilo kakvog jela i to i u malim količinama. Toliko su mi različitih lekova prepisali tako da ne znam ni koji pravilno deluje ni koji treba da uzimam. Dali su mi propranolol, pa atenolol, pa concor, dilkoran, enap h , amoron, losartan i sl. tako da ponekad osećan određene poremene zbog uzimanja lekova. Imam osećaja kad bih napravio pauzu nekolko nedelja i kad ne bi radio ništa da ne bi bilo nikakvih problema i bez lekova. Lekove uzimam preventivno i srce kao da se naviklo na njih, pa ne mogu ni da ostavim beta blokatore i sl. Zbog neke opsesije pravio sam postojano EKG -nad 150. EKG pokazuje sve znake normalnog funkcionisanja srca.
    Ne znam šta da radim i kome da verujem i šta bi trebalo da se uradi. Ritam se sada ustalio sa odredeđenim izizetcima, uzimam i Omega 3 i lekove menjam.
    Hvala mnogo

    Odgovoreno: 05. 10. 2008.
    • Optimalan lek za prolaps su beta blokatori, pa bih Vam preporučio da se ustalite na jednom od njih, što se tiče ostalih lekova: ako imate pritisak onda su Vam i oni potrebni. Ali, Vi ste dobijali i lekove za anginu pectoris (dilcoran) a ni hipertenziju i anginu ne pominjete u svojim dijagnozoma.

Ostavite komentar