1. Pitanje broj: #11835

    Poštovani Dr.,
    11. juna sam imao infarkt sa dve reanimacije u svojoj 37. god. Nikada nisam bolovao niodčega do tada, nije ni nasledno. Da postoje faktori infarkta; pušač sam bio, gojaznost, neaktivnost, a ja mislim najveći je faktor stres, briga i nervoza. Pre infrakta sam osećao neke simptome i promene, kao što je umor, znojenje ,bol u leđima i grudima, ali ja sam to odbacivao na puno rada, kupanja u jezeru u hladnoj vodi (prehlada), promaje itd. Tog kobnog i srećnog 11. juna sam imao ogroman stres i nervozu da sam prvi put osetio bol u predelu srca, pa je prešlo u levo rame i ruku, a onda u grudima. Bilo mi je to nešto sumljivo i hvala Bogu da sam izašao iz stana i uputio se ka Hitnoj pomoći, koja je blizu mog stana. Ali, prilikom hodanja i zamaranja imao sam sve veći i veći bol u grudima (nisam znao da se treba mirovati) tako da sam stigo do Hitne, rekao sam šta je i odmah su mi dali, našpricali nitroglicerin, posle koga se samo sećam da sam zahrkao i ničeg više. Sledeće čega se sećam je odbrojavanje doktorovo i kad sam otvorio oči bilo je puno lekara, sestara iz Hitne, a i osoblja koje je stiglo iz bolnice sa kolima Doktor mi je rekao da sam ima o sreće i rekao šta se desilo. Prebačen sam odmah odatle u bolnicu gde mi je urađen kateter. Na levoj strani srca mi je na jednom mestu došlo do zapušenja. U bolnici sam proveo 15 dana i imao razna ispitivanja i snimanja da su me čak vodili u kardio-bolnici u Zürichu na snimanje koje opet imam sada 23. oktobra , nakon 4 meseca. Rezultati i snimci su dobri, sem što je pronađen tromb a pritisak, šećer i ostalo je u redu kao što je i sada. Po izlasku iz bolnice sam ima o 12 nedelja terapije i predavanja razna. U međuvremenu mi se pojavio i strah u meni da mi je kućni lekar rekao da je to i očekivao i tako da sad uzimam nešto i za smirenje.
    Moj je problem i pitanje je: i dalje imam bol u levom ramenu i ruci, nemam jačinu i drugi mi je osećaj nego što je u desnoj. U predelu srca i grudima isto mi se javlja bol koji nestaje i dolazi čak i više puta na dan i dolazi mi od nekuda osećaj krvi u ustima, mada ne izbacim iz sebe, već samo ukus. Skoro sam bio opet na ispitivanju i sve pokazuje da je dobro, a ja sve to imam. Postoji strah u meni, pa zato Vas pitam, naše stručnjake, jer ja sam u drugoj zemlji gde postoji tehnika, ali ne toliko stručno osoblje kao naše. Imao sam i kontak po izlasku iz bolnice sa doktorom iz hitne koji me je reanimirao. Rekao mi je da me je tako jako pretiskao da bi dospelo do pokretanja srca da je mislio da će mi grudni koš polomiti jer sam razvijen i jak. Idem i na chiropraktik radi toga. Ne pušim od tog dana: skinuo10 kg, izbacio suhomesnate proizvode i brzu hranu. Aktivan sam, ali ti bolovi koje sam naveo, još postoje i strah, pa Vas ovako ovim putem pitam šta je uzrok toga i šta da tražim ovde da se kontroliše. Od lekova uzimam plavix, aspirin cardio, lisopril, marcoumar......
    Unapred hvala,
    Janković iz Luzerna-CH

    Odgovoreno: 05. 10. 2008.
    • Poštovani gospodine Jankoviću,
      dobro ste prošli u celoj priči. Faktori rizika jesu pušenje, nasleđe, gojaznost, ako je udružena sa povišenim holesterolom i trigliceridima. Stres nije faktor rizika, ali on bude okidač da se ispolji koronarna bolest. Sa prestankom pušenja i smanjenjem težine Vi ste uradili puno za sebe. Terapija koju dobijate je kvalitetna i adekvatna, samo ne razumem zašto dobijate Marcumar, kada već imate Plavix i aspirin. Vreme koje prođe pokazaće Vam da ste sada zdraviji nego pre.

Ostavite komentar