1. Pitanje broj: #11488

    Poštovani doktore,
    Imam 30 godina. Pre 10 dana sam dobio, po dijagnozi lekara opšte prakse u Domu Zdravlja Zemun stomačni virus. Imao sam dijareju i temperaturu od 39 stepeni u petak, 12.09. U subotu sam bio kod lekara, dobio terapiju Bactrim, Probiotic i Linex za probavu i regulisanje crevne flore. Temperaturu sam imao do ponedeljka, kada sam je skinuo, a dijareju do utorka. U tom periodu bio sam i na režimu ishrane, gde sam jeo sam dvopek, supu i kuvan krompir, jedno 3 dana. Posle sam postepeno uvodio i regularnu vrstu hrane, suhomesnato, prženo, itd. Tokom prošle nedelje do subote sam bio na bolovanju i nisam išao na posao, tako da bi se moglo reći da sam mirovao. U subotu ujutru me je probudio čudan osecaj, prvo u stomaku, kao neki nemir, da bi zatim imao osecaj kratkog daha, gde sam udisao više puta, a zatim hladan znoj koji me je oblio i ubrzano lupanje srca. Izmerio sam pritisak sa kućnim aparatom i on je pokazao pritisak od 170/100 Pozvao sam lekara Hitne pomoći koji mi je rekao da popijem neke lekove koje sam imao tog trenutka u kući. Popio sam bensedin od 5 mg i Lometazid po nalogu lekara. Taj osećaj je trajao kratko, oko 5 minuta. Vratio sam se na spavanje i nastavio normalno da spavam. U toku dana sam kontrolisao pritisak, bio je oko 140 /100. U nedelju ujutru sam krenuo na posao i u dva navrata sam imao osećaj slabosti i oblivanja hladnog znoja. Popio sam malo šećera i vode i otišao kod lekara u svojoj firmi, koji me je poslušao stetoskopom i izmerio pritisak koji je bio noramalan, oko 120/80, i rekao da ne čuje ništa neuobičajeno na srcu ili plućima. Rekao sam joj da sam bio bolestan, pa je ona dala mišljenje da to može biti uticaj iscrpljenosti organizma bolešću. Narednih dana nisam imao nikakve simptome, ali sam prekjuče prepodne imao osećaj slabosti. Sad da li je to strah ili strepnja od osećaja koji sam imao ili neki objektivan osecaj slabosti, ne mogu da utvrdim. Povremeno imam, kao neki osećaj napetosti i teskobe u predelu izmedju stomaka i grudi, obično kada razmišljam o trenutnom stanju ili šta to može biti, pa lično pripisujem i nekom napadu panike oko toga šta mi je. Bio sam kod interniste koja mi je uradila EKG, i celokupan pregled. Imao sam pritisak 145 sa 85, a sve ostalo je bilo u redu. (pluća bez šumova, abdomen dobar, vrat i glava dobri na osnovu blagog pregleda). Po njenom mišljenju, dala mi je dijagnozu da je to početak hipertenzije u blagom obliku (Hypertensio arterialis in obs) i još mi je rekla da imam inkompletni blok desne grane, ( Block ramii I. Dex Fascoculi Hissi incom.) što je rekla da je to verovatno od rođenja i da nije ništa što bi trebalo izazvati paniku, da dosta ljudi to ima, mada to na ranijim pregledima EKG kad sam bio mlađi nije ustanovljeno. Takođe mi je dala da uradim komletnu krvnu sliku, SE, Fibrinogen, CRp, KKS , urin, urea, kreatinin, lipidni status, transaminaze. Navela mi je da narednih mesec dana pratim pritisak i da onda dođem na kontrolu.
    Zamolio bih Vas za mišljenje na osnovu navedenih simptoma i da mi kažete da li bi mi trebao još neki dodatni pregled kardiologa ili za savet.
    Hvala Vam unapred.

    Odgovoreno: 03. 10. 2008.
    • Ako je ikako moguće neka neko iz Vašeg okruženja meri Vaš pritisak ali tako da ne znate kada će Vam meriti pritisak. Imate 30 godina i da je bilo neke organske podloge ona bi se do sada pokazala. Slažem se da mesec dana pratite pritisak, od dodatne dijagnostike postoji samo još 24h monitoring krvnog pritiska.

Ostavite komentar