1. Pitanje broj: #11462

    Poštovani,
    Na pregledu kod gastroenterologa gdje mi je rađena gastroskopija, pred samu gastroskopiju mi je mjeren krvni pritisak i bio je viskok 160 sa 100 (ali ja sam bio toliko uplašen, čak sam i sam bio svjestan da će mi biti visok kada je krenuo da mi ga mjeri) i uvijek je tako kad god mi doktor mjeri krvni pritisak on mi je visok. Nešto se uspaničim ne znam ni sam zašto. Ali, ja ga kući često kontrolišem i uvijek mi je 120 sa 80 ili 110 sa 70, nikad drugačiji. Čak sam išao i kod kardiologa i on mi je mjerio pritisak i naravno kako mi je stavio ono oko ruke za mjerenje pritiska, ja sam osjetim kako se nešto u meni podigne, kad gle čuda pritisak 150 sa 90, tačno sam znao da je opet visok. Međutim, kardiolog mi uradi EKG sve uredu, ultrazvuk srca takođe sve u redu, čak se šali kaže možes na olimpijadu...i kaže mi da idem kući i da se mnogo ne uzbuđujem.
    E sad da se vratim na početak priče, na gastroskopiji mi je utvrđen gastritis i doktor mi osim ljekova za gastrits prepiše i ljekove za krvni pritisak monopril 0.10 x 1 ujutru. Kaže to je lagan lijek za regulisanje krvnog pritiska. Ali, ja nemam hronično povišen krvni pritisak, već samo mi se podigne kad mi ga ljekar mjeri ili kad se baš nešto preplašim (to prepostavljam, a valjda je to i normalno).
    Da li da pijem ove ljekove za pritisak, pa mlad sam imam 24 god? I da li stvarno može da mi naškodi ovo kad mi pritisak skoči kada se baš uzbudim i uplašim.
    Hvala unaprijed na odgovoru

    Odgovoreno: 03. 10. 2008.
    • Vi imate ono što se zove hipertenzija belih mantila. U kućnim uslovima pritisak je dobar ali u bolnici, pred medicinskim osobljem pritisak raste. S obzirom na Vaše godine mislim da Vam ne treba terapija. Lečite gastritis i toliko.

Ostavite komentar