1. Pitanje broj: #11400

    Poštovani doktore,
    Pre nekih godinu dana sedeći ovako za računarom i "igrajući" se malo, odjednom sam osetio ubrzan rad srca. To je bilo toliko izraženo da sam se uplašio i otišao u hitnu pomoć (oko 1.30.min. posle ponoći). Urađen mi je ekg odmah i dežurni lekar mi je dao injekciju bensedina od 10 mg. Konstatovao je sinusnu tahikardiju. Rekao mi je da je u tom momentu jedino što on može da mi pomogne je ta injekcija bensedina i rekao da bih za dalja eventualna ispitivanja trebao da posetim kardiologa. Prilikom pominjanja reči sinus, ja sam (u svome neznanju) to povezao sa sinusima (ORL), jer sam par dana pre toga išao na pregled kod lekara ORL gde mi je konstatovana devijacija desne nozdrve i takođe napominjem da zbog toga koristim već duže od 10 god. razne kapi za nos (nafazol, olynth, efedrin....) i kada mi se desi da ne stavim kapi u nos srce mi se uzlupa i osećam nelagodnost i uznemirenost.
    Molio bih Vas da mi napišete nešto više o SINUSNOJ TAHIKARDIJI i koliko je to opasno i da li je vezano za to moje učestalo korišćenje olynth spreja ili je vezano za nešto drugo (genetika ili...?)
    S poštovanjem,
    Milan Bacanović

    Odgovoreno: 28. 09. 2008.
    • Impulsi kojima je vodi srčana aktivnost potiču iz centra koji se zove sinusni čvor, nalazi se na ušću gornje šuplje vene u desnu pretkomoru. SINUSNA TAHIKARDIJA označava ubrzan rad srca koji potiče iz sinusnog čvora i može se javiti nakon uzimanja lekova koje uzimate. Da vas podsetim: oni se NE SMEJU uzimati duže od 5 dana u kontinuitetu, verovatno postoji drugi način da se reši nosna pregrada.

Ostavite komentar