1. Pitanje broj: #11281

    Imam 29 godina, poslednje 4 godine posećujem kardiologa zbog praćenja prolapsa mitralne valvule. Zbog aritmija koje se povremeno javljaju, preporučeno mi je da uradim holter EKG-a. Nalaz je pokazao da mi se pri penjanju na 10. sprat pojavila depresija ST segmenta do 2.4 mm pri 150 otkucaja u minutu, trajanje šest otkucaja. Subjektivnih tegoba, bola u grudima i vrtoglavica nije bilo, samo kratkotrajna zadihanost. Pušac sam, između 30 i 40 cigareta dnevno. Pijem propranolol koji mi je preporučen zbog prolapsa. Doktor mi je rekao da je moguće da se radi o asiptomatskoj ishemiji srca ili da je moguće da je do depresije došlo kao posledica prevelike količine nikotina. Preporučen mi je prestanak pušenja i test opterećenja za dva do tri meseca. Aritmije, zbog kojih sam i nosio holter, su dijagnostikovane kao beznačajne. Pri podizanju tegova i brzom hodu, kasnije tokom dana, nisu uočene ovakve promene na EKG-u.
    Da li je ovakav EKG nalaz obavezno organskog porekla ili do njega može da dođe i zbog nikotina ili nečeg drugog. Da li smem da se bavim sportom (trčanje, tenis, dizanje tegova), pre nego što završim sa ispitivanjima?
    Zahvaljujem Vam unapred.

    Odgovoreno: 28. 09. 2008.

Ostavite komentar