1. Pitanje broj: #11032

    Poštovani,
    Imam 25 godina, od svoje15-te imam česta preskakanja srca, te nakon obrade mi je rečeno da su to ventrikularne ekstrasistole. Napraila sam UZ srca koji glasi: tek blago intenzivniji odjeci s rubnih dijelova kuspisa MV, uz minimalno uvrtanje dijela udvojenih kuspisa, no bez elemenata za PMV, pri čemu se uoči minimalan mlaz MI". U Holterskom zapisu je naznačen utjecaj vagusa noću. Prije 2 godine sam počela imati i učestale tahikardije, te mi je prije 8 mjeseci propisan betablokator Concor Cor 1,25. Tijekom uzimanja Concora su mi se znatno smanjile tahikardije, više ih skoro pa i nema, ali su Venrikularne ekstarsistole ostale. Možda čak i više nego prije. No, jučer sam prvi put u životu imala napad aritmije koji me jako preplašio i taj dan sam popila Concor. Sjela sam i odjednom mi je srce počelo jako brzo kucati, prepala sam se, digla te jako nakašljala nakon čega se srce vratilo u normalu kao da ništa nije ni bilo. To sve je trajalo manje od 10 sekundi, no jako me preplašilo. Čula sam i osjetila da srce doslovno lupa jako jako brzo. Činilo mi se da je pravilno lupanje samo toliko brzo da nije bilo moguće uopće pratit otkucaje.
    Moje pitanje je: što bi to moglo biti? Da li kod mene postoji opasnost od ventrikularne tahikardije? Te dali je ta aritmija mogla nastati zbog Concora?
    p.s Trenutačno ne mogu doći do svog kardiologa, tako da Vas molim da mi iz navedenog samo date bar nekakve informacije o čemu bi se tu moglo raditi, jer idući pregled imam tek za 5 mjeseci.
    Unaprijed zahvalna,
    Ela

    Odgovoreno: 25. 09. 2008.
    • Poštovana Ela, rizik za nastanak ventrikularne tahikardije je veći pri postojanju nekih bolesti a u Vašem nalazu UZ nema znakova oboljenja. Venrikularne ekstarsistole na Holteru treba proceniti u smislu njihove udaljenosti od T talasa. Concor bi trebao smanjiti učestalost VES,a ne provocirati ih. Dobru terapiju možete dobiti samo ako se identifikuje tahikardija, ako se bude ponovila. Možda su i sedativi dobar izbor za Vas, jer taj pad frekvence noću ukazuje da ste pod stalnim tonusom.

Ostavite komentar