1. Pitanje broj: #10270

    Moja dijagnoza je: Hypertensio art. Baloniranje prednjeg mitralnog kuspisa. Insuffitientia valvulae mitralis gr. 1/2+ Arrhytmia extrasistolica in obs. Obesitas. Sy anxiodepressivum. Visok sam 176, tezak 84 kg. Molim Vas za savet,  jer zelim da redukujem tezinu i da steknem fizicku kondiciju koju uopste nemam. Mozete li mi reci kojim fizickim aktivnostima smem a kojim uopste ne smem da se bavim? Dokle moze da mi varira pritisak prilikom fizicke aktivnosti, a da mi ne ugrozava zdravlje? Sta se desava ukoliko dodje do preteranog opterecenja srca, sta se desava sa zaliskom, da li moze doci do nekog tezeg ostecenja zaliska ili opasnosti po zivot? Da li sa ovakvom dijagnozom prolapsa mogu normalno da zivim bez razmisljanja o posledicama koje mogu da mi se dogode i ako ih ima koje bi to bile posledice? Imam 24 godine i student sam. Propisan terapija mi je: th. Prinorm 1/4 tbl ujutro Zorkaptil 25mg pp kod skoka KP sazvakati(preko 170/100) Magnezijum 1x1 tbl Redukciona neslana dijeta. Ne pijem Prinorm jer u normalnom stanju (sedenje i ucenje, spavanje, lagani hod) imam normalan krvni pritisak. Kad da ga pijem? Hvala Vam puno.

    Odgovoreno: 14. 09. 2008.
    • Nemanja, puno pitanja za momka od 24 godine koji se malo zapustio pored kompjutera i sada želi da sve vrati u kondiciju, što je ispravno. Sa redukcijom težine pritisak će se normalizovati. Dijagnoze koje se pominju u tekstu ne ugrožavaju Vaš kvalitet života ni na koji način. Nema zabranjenih aktivnosti, nema posledica niti potrebe da razmišljate o njima. Aktivirajte se na više načina, napravite bolju organizaciju slobodnog vremena a u Vašim godinama ne postoji preterano opterećenje srca - zdravo srce sve može da odradi. Pre će Vas izdati noge ili ruke.

Komentari na pitanje: #10270

    • Imam 26 godina teska sam oko 60kg, visoka 166cm. Imam 2 dece od 6god i od 1god. Moja dijagnoza jehipertensio arteriars in obs, baloniranje prednjeg mitralnog kuspisa cor comp. , pijem presolol od 50 tj pola tablete (25) ujutru i pola uvece. Krenula sam na aerobik a moje pitanje je da li smem da treniram i da li je moja dijagnoza strasna tj opasna? S vremena na vreme imam tahikardiju i aritmiju isla sam kod 3 kardiologa i svi su mi isto rekli ali ja se jako plasim i nekada sama sebi izazovem lupanje i treperenje srca sa tim strahom, da li je ova dijagnoza opasna i da li moze da dodje do onog najgoreg?

Ostavite komentar