1. Pitanje broj: #103127

    Vec par godina imam povisen holesterol od 6. 6 do 7. 2 stim da mi je hdl 1. 2 a ldl 5. 0. Dijetom i vezbanjem sam uspeo da trigliceride vratim na 1. 8 sa 2. 6 ali holesterol varira. Vratio sam 8kg tezine i sada ponovo imam 98kg, visina 183 tako da nisam preterano gojazan ali i sam shvatam da moram da smrsam. Puno putujem *preterano ali takav mi je posao, stres neizbezan. Doktor mi je prepisao sortis 10mg pre dve godine ali sam posle dva tri dana prestao da uzimam jer se plasim da dozivotno uzimam lek. Danas mi je doktorka prepisala pravacor 20mg. Receno mi je da je to najnovija verzija statina ali sam ponovo zabrinut zbog tpoga sto sam cuo da statine moram uzimati dozivotno i da ostecuju jetru. Svi ostali rezultati su odlicni pa vas pitam moze li se prestati sa uzimanjem pravacora ili je to dozivotna obaveza? Probao bih sve samo da ne moram bar jos kjoju godinu da budem zavisan od nekog leka. . . . . Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 29. 07. 2012.
    • Poštovani,
      Potpuno ste u pravu, trebalo bi da smanjite telesnu tezinu jer vam je index telesne mase na granici prekomerne tezine i gojaznosti. Odgovarajuca dijeta koju vam moze prepisati specijalista za ishranu ili nutricionista moze pomoci i smanjenju nivoa holesterola.
      sto se statina tice savetuje se da prekontrolišite jetrine (ast, alt, ukupni bilirubin, gama gt) , bubrežne (urea, kreatinin) i mišićne markere (ck) pre početka pravacora. Ako su nalazi uredu, nakon 7 dana od pocetka koriscenja paravcora prekontrolisite jetrine i misicne enzime u krvi (ast, alt, ck) . Iste tri analize ponovite nakon mesec dana.
      izbegavajte alkoholna pića.
      ukoliko u toku terapije osetite bolove ili grčeve u mišićima obratite se lekaru.

      stojimo vam na raspolaganju.
      dr ivana petrovic


      Pozdrav

Ostavite komentar