1. Pitanje broj: #102499

  Postovani doktore hteo bi da vas pitam u vezi naglog skoka pritiska, nikad do sad nisam imao problema sa pritiskom a od juce uvece osetio sam bol u potiljku i povisen krvni pritisak 140/100. Otisao sam jutros kod lekara i on mi je dao prinelap 10mg i simvor tablete. Dali je to dovoljno ili treba da odem na dalje ispitivanje?

  Odgovoreno: 24. 07. 2012.
  • Poštovani,
   Pre svega treba da redovno kontrolišete krvni pritisak i vodite evidenciju o tome kao i da smanjite so u ishrani (izbegavate slanu hranu kao sto je kikiriki, pršuta, turšija, suhomesnato i ne dosoljavate obroke) .
   čim vam je doktor savetovao simvor znači da ste uradili kompletne laboratorijske analize (uključujući i masnoće u krvi) . Nadamo se da ste osim analiza krvi koje uključuju krvnu sliku, sedimentaciju eritrocita, šećer u krvi, ureu, kreatinin, natrijum, kalijum, hloride, ast, alt, holesterol, hdl, ldl, trigliceride, ft4, tsh uradili i običan pregled urina sa sedimentom.
   posetite i oftalmologa. Izmerite telesnu visinu i težinu. Ukoliko imate prekomernu težinu trebalo bi da budete na dijetetskom režimu.
   za dve nedelje posetite lekara i ponesite rezultate laboratorijskih analiza, evidenciju izmerenih vrednosti pritiska i nalaz oftalmologa kako biste se dogovarali oko dalje potrebne terapije i eventualnih dopunskih ispitivanja.

   dr predrag radojković internista- kardiolog

   Pozdrav

Ostavite komentar