1. Pitanje broj: #97315

    Postovani doktore, imam 38 godina, hipertenziju sam imala prvi put u trudnoci, pre dve godine, posle toga je nestala, a onda pre par meseci kada mi je neka stresna situacija ili premor, poceo je da se javlja opet. Uradila sam holter ta i najvise vrednosti u aktivnom delu dana su bile 159/105. Dobila sam kod kardiologa terapiju concor od 1. 25 mg ujutru, cime mi se regulisao i puls, koji je takodje bio povisen, i pritisak, koji je cak u toku dana i nizak (oko 105/65, a najvise vrednosti su do 134/80) . Moje pitanje je koliko je normalno da pritisak skace u toku fizicke aktivnosti? Meni je posle 5 minuta tracanja uz stepenice bio 169/80, puls 104, da bi se posle 5 minuta spustio na 127/74, puls 71. Kondicija mi je nikakva, nisam gojazna, ne pusim, ne konzumiram alkohol, ostali nalazi su mi dobri. Da li to znaci da treba da se poveca doza leka? Hvala unapred! Marija minic

    Odgovoreno: 05. 04. 2012.
    • Poštovana,
      Beta blokatori se vise ne koriste kao lek prvog izbora u lecenju htn. Takodje nisam siguran u vasu dijagnozu. Koje su prosecne vrednosti bile na holteru ta u toku dana, noci u sveukupno?

      fizioloski rast pritisak se javlja kod svih stresova kako fizickog tako i psihickog. Uobicajeno je da gornji (sistolni) pritisak dostigne i do 220 mmhg dok se donji (diastolni) povecava do 100 mmhg u toku napornog vezbanja.

      ljubomir ilic md mph
      instruktor medicine na univerzitetu harvard, boston

      ars longa, vita brevis

      Pozdrav

Ostavite komentar