Ljubomir Ilic

MD MPH

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

 Ljubomir Ilic

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 4

 1. Lupanje srca
  Pitanje broj: #97420

  Danima imam strasno lupanje srca nocu i kada se probudim. Merila sam puls i pokazuje oko 95 kada ustanem, a pritisak mi je 116 sa 92. Da li je to normalno? Iz cista mira mi lupa srce i osecam vise od dve nedelje veliku uznemirenost. Dok lezim osecam da mi je srce kao tempirana bomba. Imam 32 godine i pod mestimicnim stresom sam (ne svakodnevnim ali jednom nedeljno - kada sam obicno izbacena iz koloseka i teba mi taman nedelju dana da se vratim u normalu, pa ponovo u krug). Sta da radim i sta mi je resenje, a ako je ikako moguce da ne pijem neke lekove?

  Odgovoreno: 06. 04. 2012.
  • Ljubomir Ilic

   Poštovana,
   Trebalo bi da se pregledate, uradite eho srca i holter ecg i izvrsite laboratorijske analize pre nego sto mogu da vam odgovorim na pitanje. Diferencijalna dijagnoza na ovom stadijumu je veoma opsirna.

   srdacan pozdrav,

   ljubomir ilic md mph
   instruktor medicine na univerzitetu harvard, boston
   ars longa, vita brevis


   Pozdrav

 1. Postovani doktore, imam 38 godina, hipertenziju sam imala prvi put u trudnoci, pre dve godine, posle toga je nestala, a onda pre par meseci kada mi je neka stresna situacija ili premor, poceo je da se javlja opet. Uradila sam holter ta i najvise vrednosti u aktivnom delu dana su bile 159/105. Dobila sam kod kardiologa terapiju concor od 1. 25 mg ujutru, cime mi se regulisao i puls, koji je takodje bio povisen, i pritisak, koji je cak u toku dana i nizak (oko 105/65, a najvise vrednosti su do 134/80) . Moje pitanje je koliko je normalno da pritisak skace u toku fizicke aktivnosti? Meni je posle 5 minuta tracanja uz stepenice bio 169/80, puls 104, da bi se posle 5 minuta spustio na 127/74, puls 71. Kondicija mi je nikakva, nisam gojazna, ne pusim, ne konzumiram alkohol, ostali nalazi su mi dobri. Da li to znaci da treba da se poveca doza leka? Hvala unapred! Marija minic

  Odgovoreno: 05. 04. 2012.
  • Ljubomir Ilic

   Poštovana,
   Beta blokatori se vise ne koriste kao lek prvog izbora u lecenju htn. Takodje nisam siguran u vasu dijagnozu. Koje su prosecne vrednosti bile na holteru ta u toku dana, noci u sveukupno?

   fizioloski rast pritisak se javlja kod svih stresova kako fizickog tako i psihickog. Uobicajeno je da gornji (sistolni) pritisak dostigne i do 220 mmhg dok se donji (diastolni) povecava do 100 mmhg u toku napornog vezbanja.

   ljubomir ilic md mph
   instruktor medicine na univerzitetu harvard, boston

   ars longa, vita brevis

   Pozdrav

 1. Postovani, zamolila bih vas za tumacenje ehokardiografdkog nalaza i eventualno neki savet sta uraditi. Sve je pocelo nakon porodjaja otkucaji su konstantno preko 100, jako brzo se zamaram. Ujutru imam blagu drhtavicu cini mi se da celo telo podrhtava. Pritisak mi varir od 90/50 do 160 / 100. Hormoni stitne zlezde su uredu, analize za koksaki b grupe su 1: 16. Krvna slika je fantasticna gvozdje nije bilo bolje nikad 11, 8. Evo eho nalaza sirina aorte 2. 5 sep. Listica 1. 9 leva pretkomora 3. 4 d. Komora 2. 4 edd 4. 8 esd 3. 2 septum 0. 8 zadnji zid 0. 8 ef% 61 fs% 32 mitralno usce 1. 20 vp m/s insuficijencija 1+ aortno usce 1. 20 pulmonalno usce 0. 98 insuficijencija 1+ trikuspidno usce 0. 50 insuficijencija 1+ spdk mmhg 22 aorta normalne sirine u bulbusu i pocetnom ascedentnom delu, ocuvane separacije veluma nprmalne funkcije. Leva komora: normalnih unutrasnjih promera, normalne debljine zidova i normalne ukupne sisitolne funkcije, bez upadljivih poremecaja segmentne kinetike. 7usporena relaksacija lk. Doplerom se registruje mala mitralna regurgitacija u levu pretkomoru koja je normalnog promera. Plucna arterija je normalne sirine registruje se mala plucna regurfitacija i 1+. Desne srcane supljine normalnih dijametara. R egistruje se 1+ trikuspidna regurgitacija. Normalan je sistolni pritisak u desnoj komori/ plucima. Nema izliva u perikardu.

  Odgovoreno: 04. 04. 2012.
  • Ljubomir Ilic

   Poštovana,
   Vas ehokardiogrfski nalaz je sasvim lepo opisan i pun je tehnickih detalja koje vam ne mogu prevesti. Veoma tesko stanje je post partalna kardiomiopatija koji ovaj ehokardiogram (ako opis odgovara stvarnosti) iskljucuje, mada nije na odmet ponoviti. Diferencijalna dijagnoza vaseg stanja jos ukljucuje plucni embolizam koji se mora iskljuciti a koksaki titeri su radjeni bespotrebno. Treba takodje videti koji je srcani ritam u osnovi vase tahikardije.

   srdacno,
   ljubomir ilic md mph
   instruktor medicine na univerzitetu harvard, boston
   ars longa, vita brevis
   Pozdrav

 1. Ja imam problem sa palpitacijama srca, preskace mi srce, majka sam troje dece, pre tri godine na ekg je bilo u redu sve, sem sto je srce blago tahikardicno, lecim se od anksioznosti, pijem citalopram, lecim se ukupno vec godinu ipo, kad sam krenula sa terapiom prvi put posle osam meseci sam prekinula sa terapiom zbog trudnoce, pa sam od septembra prosle godine pocela piti citalopram. Paltipacije su cesce kad imam gasove ili zatvor, , da li mi ih gasovi u stomaku izazivaju

  Odgovoreno: 04. 04. 2012.
  • Ljubomir Ilic

   Poštovana,
   Ukoliko su vase palpitacije ucestale, 24h holter ecg-a ce umnogome doprineti dijagnostici tipova aritmija ili ekstra sistola koje bi mogle da prouzrukuju palpitacije. Ukoliko palpitacije nisu ucestale trebalo bi da nosite loop-recorder. Tek kada se postavi dijagnoza odnosno pronadju koji eventualni poremecaji srcanog ritma prouzrokuju vase palpitacije mozemo ici dalje i traziti njihov uzrok.

   srdacno,
   ljubomir ilic md mph
   instruktor medicine na univerzitetu harvard, boston
   ars longa, vita brevis
   Pozdrav
Zakažite pregled kod Ljubomir Ilic