1. Magnetna rezonanca pluća

    Pitanje broj: #27271

    Poštovani,
    Da li je moguće magnetnom rezonancom otkriti primarni kancer na plućima ili abdomenu?

    Naime, uz pregledom abdomena na jetri su konstatovane meta-lezije različitih veličina (95mm, 65mm, i dve od po 10mm) i mulj u žučnoj kesi, na bubrezima i pankreasu neznatne promene. Na rentdgenskom snimku pluća postoji pleuralni izliv. Pacijentkinja ima 77 godina i do pre dva meseca nije imala posebnih tegoba osim povišenog krvnog pritiska i povremene aritmije što je rešavano tabletama za pritisak i beta-blokatorom.

    Pre dva meseca je dobila grip ili već neki virus, nakon čega se definitivno razbaždarila. Usledili su pomenuti pregledi. Stanje pacijentkinje se iz dana u dan pogoršava. Počela je da povraća, uglavnom samo šlajm ili kombinaciju sa nesvarenom hranom. Do skora je imala i dobar apetit, no povraćanje je dovelo do toga da se boji unošenja hrane.

    Koža poprima žutu boju. Postala je depresivna i dosta je izgubila na snazi. Imala je uput za "gradsku bolnicu" i stacionarno lečenje, međutim, tamo je nisu zadržali već posle infuzije, snimanja pluća i analiza krvi poslali kući kao svesnu i orijentisanu osobu sa predlozima za dopunska ispitivanja.

    Molim vaš komentar i preporuku o daljem lečenju.
    Unapred zahvalna zabrinuta ćerka.

    Odgovoreno: 24. 04. 2009.
    • Poštovana,
      Pacijentkinja, iako ima 77 godina, ima prava na dijagnozu svoje bolesti, tj. svojih bolesti.

      Nekada postavljanje dijagnoze ne utiče na promenu terapijskog plana, koji je osmišljen i pre postavljanja definitivne dijagnoze. Ali definitivna dijagnoza treba da bude postavljena zbog pacijenta, rodbine, zbog istine.

      Pacijentkinja treba da bude podvrgnuta seriji ispitivanja kako bi se postavila patohistološka dijagnoza bolesti. To znači da moraju biti uzeti bioptički uzorci sa plućne maramice i pluća, kako bi se prvenstveno isključila plućna lokalizacija bolesti. Promene u jetri su vrlo suspektne na meta promene, ali ništa nije sigurno i definitivno dok se ne dokaže. Vrlo verovatno, čak i ako se dokaže snimanjem i biopsijama maligni proces, da pacijentkinji ne sledi specifično onkološko lečenje, već samo terapija za otklanjanje tegoba. Ipak, algoritam dijagnostike treba ispoštovati, a on obuhvata i snimanja koja ste naveli u pismu.
      Prof. Dr mhr

Ostavite komentar