1. Tik kašalj kod deteta

  Pitanje broj: #103458

  Poštovani, 

  Moje pitanje se odnosi na moje dete koje ima skoro 6 godina. Od februara 2012. nakon jednog noćnog napada promuklog kašlja (laringitis) ćerka je počela da kašljuca svakog dana pomalo. Suvo, bez sekreta, kao da se nakašljava. Davala sam joj sirupe na biljnoj bazi, a pedijatar joj je prepisao Aerius. To je pila u par navrata po 10 dana. Ali kašalj se nastavljao. Posumnjala sam na alergiju na prašinu ili grinje ili tako nešto pa sam zabrinuto zatražila uput za pulmologa kako bismo uradili alergo test. Pulmolog je uradio alergo test na 7 nekih alergena (histamin, prašina, dlake, grinje. .) i sve je bilo negativno osim histamina i to jedan +. Pulmolog nam je dala dijagnozu tik kašlja. Kontrola za 6 meseci. Mi smo pre dva dana bili na kontroli jer kašalj i dalje traje, intenzivnije čak, ali i dalje sasvim suvo. Opet nam je dala dijagnozu tik kašlja i poslala nas kući bez terapije sa savetom da posetimo neuropsihijatra da nas usmeri kako da se ponašamo u skladu sa tim. Vodili smo je i kod orl specijaliste. Rekao je da joj taj kašalj izaziva upalu ždrela i dao nam neka dva spreja za nos i grlo na biljnoj bazi. Sve smo mi to prskali, ali i dalje isto. Juče sam pitala svoje dete da mi opet objasni kako se oseća. Rekla je da stalno ima osećaj da joj se nešto vraća, neka pljuvačka u grlo, i da ona zbog toga mora da se nakašlje a kad se nakašlje da je to grebucka i boli u grlu. Ne znam da li treba da se oslonim na dijagnozu tik kašlja s obzirom na to da smo sve dali od sebe da budemo pažljivi i nežni roditelji kako ne bi imala razloga za "nezadovoljstvo" koje je pulmolog navela. Išli smo na more, i tamo je kašljucala. Da li možete da me posavetujete (ukoliko sam izabrala pravu oblast) da li treba da konsultujem još nekog specijalistu i ako jeste tik kašalj da li je moguće da se on ne leči nikakvom terapijom? Koliko treba da slušamo dete da kašlje i da verujemo ovoj dijagnozi? Još da napomenem da ema kašlje samo danju, nikad noću. Da joj nikad nije zapušen nos, ništa je ne svrbi, ne kija, samo dakle taj suvi kašalj i opis koji mi je dala sama oko vraćanja pljuvačke i bolnog grla. Pluća joj je poslušalo sigurno 5 pedijatara i svi su rekli da dobro diše, čisto, i da su joj svi putevi vazduha prohodni. Sve moguće preparate koje su nam prepisivali (immuno cink, kompleks b vitam. , riblje ulje i drugo) smo ispijali. Hvala unapred, marijana gavrilović

  Odgovoreno: 04. 08. 2012.

Komentari na pitanje: #103458

  • Što bi rekao moj rođak, inače veterinar po struci, ta se 'stoka' najteže čuva. Moj sin se pocepa od kašlja, Simbikord i Ventolin, Pronizon i opet kašlje ali noću dok spava kao jagnje! Niti znam gde ćemo ni kako ni šta, pet pedijatra ga gledali i ništa.

  • Imam sina od 6 godina, ima vec nedelju dana, kako se nakasljava ne kaslje ne iskasljava nego svaki cas se nakasljava ono kao kad promuknete ili podjete da kazete nesto pa se nakasljete ako nemozete da izgovprite, objasnjavam da bi znali na sta mislim ali kao da mu je preslo u naviku? Ili je to ipak za obracanjr licno kod pedijatra?

  • Imam ćerku od šest godina. Dva meseca unazad kašlje i to je isključivo suv i nadražajni kašalj koji se javlja od kad je krenula u vrtić. Bili smo kod tri pedijatra, i svi kažu isto, da su pluća čista, grlo nije upaljeno i od terapije smo dobili sirup Levopront aerius i inhalaciju Pulmicortom. Nošta od toga joj nije pomoglo! Napominjem da se kašalj javlja samo preko dana, noću ga nema. Da li mi možda možete reći o čemu se radi?

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 05. 02. 2016.

   Ispitajte alergiju i proverite treći krajnik kod otorinolaringologa

  • Devojčica od 12 god. Ima dnevni kašalj koji traje već dva meseca. Uz kašalj ima glavobolju i kiselinu u želucu. Odradila je već sve preglede i svi su nalazi ok. Neki dr. kažu da je kašalj na psihičkoj bazi. Da li je to moguće? Dijete ima sve što poželi i svu pažnju i odlična je učenica. Šta predlazete?

Ostavite komentar