1. Pitanje broj: #81305

    Postovani doktore, imam sina od 5 godina, puni 6 u septembru. Do polaska u vrtic, tacnije od septembra prosle godine, nikada nije bio bolestan, isli smo samo na vakcine i sistematske preglede. Posle 5-6 dana boravka u vrticu poceo je da kaslje i otezano dise pa smo zavrsili u bolnici sa dijagnozom na otpusnoj listi nazofaringitis i prva teza bronhopstrukcija. Pedijatar je u karton zaveo da je to bronhitis, mesec dana nije isao u vrtic. Po ponovnom kretanju za 5-6 dana ponovo se culo zvizdanje u grudima koje je trajalo 3-4 dana po cemu je proslo. Terapija je bila inhalacije aloprolom 3 puta dnevno i pronizon tablete 2 dana. Posle nije isao u vrtic do marta i bio je zdrav nije se javljalo nikakvo gusenje ni kasalj. U martu je ponovo imao bronhitis posle 10 dana boravka u vrticu, pa nas je pedijatar poslao kod pedijatra-pulmologa, koji je uradio alergo test i utvrdio alergiju na grinje i korove-ambrozija. Postavila je dijagnozu astma i dala tablete singulair od 5 mg da pije 3 meseca pa cemo onda na kontrolu u junu, nakon cega ce utvrditi sta dalje. Istovremeno nas je poslala na kontrolu kod orl koji je ustanovio da ima uvecane krajnike-ogromne i da ima upalu srednjeg uva i levog i desnog. Isto tako orl je rekao da sa dijagnozom astme ne mogu operisati krajnike da je to rizicno. Moje pitanje je sledece: da li je moguce uspostaviti dijagnozu astme na osnovu tih koznih testova i da li je to zaista astma? Napominjem da niko u porodici nema astmu i da dete kad je kuci ili u prirodi ili bilo gde drugo nema problema sa disanjem i nikada nije imao gusenja i napade astme, sad je kuci i sve je u redu. Izvinite sto sam ja ovoliko opsirno pisala ali mislim da ce te tako lakse steci uvid u nas problem-bolest. Pisem vam ovo zbog toga sto imam 3 potpuno drugacija misljenja lekara specijalista u vezi astme. Dva smatraju da to nije astma a jedan da jeste. Plasim se i u vezi leka singulaira da li treba da ga pije i sta ako to nije astma. Hvala unapred na odgovoru.

    Odgovoreno: 25. 04. 2011.
    • Poštovana,
      Uobičajeno je da svako dete posle uključivanja u kolektiv ima više virusnih infekcija koje se prenose sa jednog deteta na drugo. U tom uzrastu prečnik disajnih puteva je mali tako da svaka infekcija napravi suženje bronhija što rezultuje spazmom kao i kod astme. Da li se radi o astmi ili se ne radi, to je samo akademska rasprava jer ono što je važno za vaše dete je da ono ima tegobe koje treba rešiti. Ako postoji uvečan treći krajnik sa ili bez zapaljenja uva, treba ga vaditi bez razmišljanja jer on predstavlja najveći problem u predškolskom uzrastu. Operacija krajnika ne predstavlja nikakav rizik za vaše dete čak i ako ima astmu (potvrđuje se spirometrijom) . Krajnici su limfno tkivo koje postoji i na drugim mestima u organizmu tako da nema nikakvih problema oko stvaranja antitela itd. . .
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #81305

    • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 31. 10. 2013.

      Poštovana, najbolje je da se javite kod pedijatra pulmologa koji će potvrditi ili isključiti postojanje bronhijalne astme okd vašeg deteta i u skladu sa dijagnozom preporučiti odgovarajuću terapiju i higijensko-dijetetski režim. Srdačan pozdrav

    • Poštovana, moj sin je sa 2 god i 7 meseci operisao sva tri krajnika, jer je imao noćne zastoje u disanju, konstantno disanje na nos, hrkanje, sve slabiji apetit a tinpanometar je prikazao potpuno ravne frekvence oba uha. To je bila dijagnoza za operaciju trećeg krajnika. Međutim tokom zahvata su ustanovili da su i ova dva bila jako uvećana i zagnojana pa su i njih odklonili. Sin se nakon operacije odlično oporavio, prestale svu sve tegobe, nastavio je kao i nekad odlično da jede ali imamo sledeću muku koju ne možemo da rešimo. Skoro svaka virusna infekcija, odnosno, u njegovom slučaju, kašalj koji potraje nekoliko dana napravi mu problem na bronhijama. Po dijagnozi pedijatra ima neki mali, početni bronhitis koji se inhalacijom sa fiziološkim rastvorom i berodualom smiri za 5-6 dana. To se nijednom nije desilo do operacije krajnika, iako je bio češće bolešljiv. Sada u septembru i evo u oktovru je za redom zbog virusne infekcije i posledičnog kašlja imao početni bronhitis. Na žalost operaciju nismo mogli da izbegnemo a sada sam u velikom strahu da će se ovo iznova ponavljati i ne znam da li može preći u hroničan bronhitis ili astmu? Naš pedijatar je pokušavao pre operacije da nam objasni da odgodimo zahvat koliko god možemo, ali u njegovom slučaju to nije bilo moguće. Čak su nam i u jaslicama vaspitačice tada rekle da veliki procenat dece u tom mladom uzrastu posle operacije sva tri krajnika ima bronhitise i upale pluća. Dete će odlaziti u vrtić jer mu je tamo zaista divno i potrebno, naručili smo guščiju mast i ovličiji loj, pa šta pre stigne planiramo da mu tokom infekcije stavljamo na grudi, prethodno isprano iz 9 voda a preko toga lanenu krpu, pa tako da prenoći. Da li će ovo dati neki efekat videćemo, planiraćemo i more dva puta godišnje kao i planinu bar jednom, mada mi sve ovo liči na to da će tek za par godina, tj početkom osnovne škole to biti dobro, kad on ojača i kada mu imunitet bude vremenom sve bolji, kako postaje stariji. Ako imate neki dobar predlog rado ću ga iskoristiti. Unapred se zahvaljujem! Mama

Ostavite komentar