1. Pitanje broj: #57405

    Poštovani, pre 20 dana imala sam jaku upalu grla (grlo je bilo potpuno prekriveno izraženenim gnojnim čepovima) bez drugih tegoba. Lekaru opste prakse sam se javila odmah nakon prvih simptoma i dobila terapiju u vidu cliacila od 1. 200. 000 mg, na 8 sati. Čepovi su se povukli nakon 5-6 dana. Terapiju sam ispoštovala do kraja. Pre 4 dana vratili su mi se bolovi u grlu. S' obzirom da sam pregled kod lekara opšte prakse mogla da zakažem tek za danas, samoinicijativno sam počela da pijem bactrim (na 12 h po 2 tablete) koji sam imala u "kućnoj apoteci". Sutradan je krenula sekrecija iz nosa, zapušenost ušiju, kašalj sa iskašljavanjem sekreta žuto-zelene boje, bol u predelu grudne kosti prilikom iskašljavanja. Već drugi dan imam konstantnu temperatura od 37. 2 stepena. Danas me je lekar opšte prakse poslušao i rekao "da se čuje šum sa leve strane" i prepisao mi terapiju hemomicinom od 250 mg (prve 2 tablete na 12 sati, a onda po jednu dnevno) i fluimicil za iskašljavanje. Pre dve godine imala sam virusnu upalu pluća koju je taj isti lekar opšte prakse dijagnostikovao kao početak bronhitisa i dao mi istu ovakvu terapiju, a lekar u atd-u, kod koga sam samoinicijativno otišla sutradan, zbog izrazito jakog kašlja, kostantovao je upalu pluća u prolazu i pritom negodovao zbog prepisane terapije hemomicinom jer je tvrdio da se on isključivo upotrebljava tako što se piju 2 kapsule (500 mg) jednom dnevno. Sada sam u nedoumici kako da upotrebljavam hemomicin jer sam i u uputstvu koje se dobija uz lek pročitala da je terapija hemomicinom za odrasle osobe 500 mg dnevno tokom 3 dana. Da li treba da poslušam savet lekara opšte prakse i da li takav vid terapije hemomicinom (250 mg dnevno) ima efekta? Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

    Odgovoreno: 30. 04. 2010.

Komentari na pitanje: #57405

    • Poštovani, alergična sam na pencilin, dobila sam od ljekara da pijem hemomyxcin. Je l smijem da uzimam normalno terapiju?

    • Da li je hemomicin penicilinski lek? Alergičan sam na penicilin pa bi mi ova informacija bila od velike pomoći.Unapred hvala

    • Antibiotik daje se na 3-5-7 dana. Terapiju za Hemomicin 500 imam 6 dana. Da pijem 5 ili 6 dana? Hvala .

    • Pozz... Mozete mi reci na koliko sati se pije Hemomicin od 500 ...meni receno na 24 h i ne jednu kutiju vec dve

    • Dobqr dan .Dete mi je bilo bolesno -test mu je negativqn na kovid.Pio je prvo Tridoks od 200mg-pa mu se sad javio suvi kasalj nadrazajni.Neznam staje u pitanju .Doktorka mu je dala Hemomicin od 250mg-a rekla da prestanemo sa Tridoksom -jer ima 9 godina i 50 kilograma.Dali je ta terapija OK.

    • Poštovani Pijem hemonicin uz zamenu za penicilin doktor mi je prepisao zbog virusne infekcije . Pila sam jednom isto hemomicin i bilo mi ok. Danas posle druge tablete jer jednu dnevno pijem posle nekih 2h osetila sam da mi se uši zacepljujj a dobila kao neki napad strahbil šta već...prošlo je tako brzo al me sada strah da nastavim

      Da li je to od Hemomicina ili ne

      Imala sam pre 20 god Anfalakticki penicilinski šok.

    • Poštovani , Nakon završene terapije sinacilinom, Temperatura mi se povratila nakon petog dana ponovo-37,2 do 37,7. Osim T ,drugih simptoma za sada nemam. Pa da li mogu da pijem sada hemomicin 250mg na 24h.Da se pije šest dana. Jer imam jedan bubreg, Unapred hvala na odgovoru. Valentina

    • Da li lek hemomicin 500 mg mogu da piju osobe koje su alergične na penicilin, hvala

    • Pozitivan sam na Koronu i imam pocetak upale pluca. Doktorica mi je prepisala Erotromicin 500 mg 3x1 Koje je vase misnjenja za ovu terapiju Hvala puno

    • Interesuje me da li mogu da se piju zajedno za pritisak: skorpyl , bromazepam i antibiotik citeral ili hemomicin ?

    • Postovani Rezultati su pokazali da je početak upale pluća Terapija :Hemomicin500 6 dana plus pancef jedna tableta dnevno 400 mg Fluimucil 600 mg Možete li nam reci šta dalje Može li da se produži terapija još toliko dana? Hvala

    • Zanima me da li smije da se pije hemomicin jednom na dan i baktrim dva puta dnevno po 2 tablete.

    • Postovana doktorka da li moze hemomicin da pije osoba alergična na penicilin?

    • Pozitivna sam na koronu. Vadjena mi krv i radjen test iz nosa. Pozitivna sam na pisiar test iz nosa. Dobila sam hemomicin od 500 2 kutije. Popila sam tih 6 tableta. Dali smem da uzmem jos koju kutiju. Nemam temperaturu nebolime nista ali se i dalje osecam slabo. Vas savet molim. Stdacan pozdrav. Zelim vam mnogo zdravlja

    • Pozitivna sam na koronu. Vadjena mi krv i radjen test iz nosa. Pozitivna sam na pisiar test iz nosa. Dobila sam hemomicin od 500 2 kutije. Popila sam tih 6 tableta. Dali smem da uzmem jos koju kutiju. Nemam temperaturu nebolime nista ali se i dalje osecam slabo. Vas savet molim. Stdacan pozdrav. Zelim vam mnogo zdravlja

    • Postaovana doktorka, Da li ima statististike da hemomicin bolje pomaze u lijecenju korone od drugih antibiotika. Dobila sam da pijem pancef na pregledu ,samo sam juce popila jednu tabletu. Da li mogu da nastavim lijecenje,iako ke virus corone,sa hemomicinom? Veoma mi je vazno.Hvala!

    • Preisan mi je Hemomicin 250 u trudnoći. Može li da šteti plodu?

    • Pozdrav, pitanje za Vas imam upalu grla nikakve propratne simptome (temperaturu, cak ni kasalj neki veliki) samo me uzasno boli grlo da li smem da uzmem hemomicin od 500 mg?

    • Imam upalu bronhija. Posle prve tablete mi je bilo bolje ali je pre propisivanja doktorica zatražila vadjenje krvi i laboratorijski nalaz. 

    • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 05. 12. 2016.

      Poštovana, 
      najbolje je da odete do lekara na pregled jer je najbolje utvrditi u čemu je problem i u skladu sa time odrediti terapiju. 
      Pozdrav

    • Poštovani, gotovo mesec dana imam problem sa grlom, prvo je bio virus, a sada verujem da je u pitanju to da mi je imunitet narušen i grlo ponovo počinje da pravi problem. Imam blagu temperaturu, ne osećam se najbolje, a pitam se da li vredi da odem kod lekara, jer meni istu terapiju prepisuju na svakih 6 meseci - hemomicin tablete, ili gentamicin injekcije, aerius i kontrola. Poslednji put, sam ispila dve kutije hemomicina, jer je grlo i dalje jako bolelo posle prve kutije, a nastavili su se i simptomi poput kostobolje i tuposti u predelu sinusa. Ne znam da li da sada eventualno uzmem hemomicin na svoju ruku, ili da ipak odem kod lekara. Bojim se da će istu terapiju da mi prepiše, ili eventualno izmeni tako što će mi prepisati dovicin, jer sam alergična na penicilin.

    • Poštovani, imam bebu od 20 meseci kojoj je dr prepisala hemomicin na 24h po 3ml. Slušala je pluća, kaže da su čista. Najviše me brine što ubrzano i kratko diše. Popio je prvu dozu pre pola sata, naravno uz pomoć sprica i na silu. Posle koliko vremena bi trebalo da oseti poboljšanje?

    • Moja mama ima dijagnozu hob. Kaslje bez prestanka terapiju koju je dobijala do sada je pompica koju treba tri puta na dan da udahne. Nema pomaka. Sta mogu da joj dam da joj pomognem u kasljanju koje traje sa malim prekidima ceo dan i noc.

    • Postovanje ja sam indira lekar mi je prepisao hemomicin 250 mg i fluimucil 2x. Fluimucil pijem ali imam strah da pijem hemomicin. Dajte mi savet sta da radim i kako da pocnem posto me bole pluca, unapred zahvalna

    • Pila sam 3x 1 od 500. Da li moze da se nastavi jos toliko?

    • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 10. 03. 2015.

      Poštovani, ipak uzmite lek 1 x dnevno pa se kavite na kontrolu kod vašeg lekara. Pozdrav

    • zoran jovanovic 06. 03. 2015.

      Postovani doktore, lekar mi je propisao da pijem azitromicin (sumamed) tablete 0d 500 mg, 2x/dan- sest dana. Pliva- proizvodjac ovog leka preporucuje maximalnu dozu ovog leka 500 mg/dan. Meni je znaci lekar preporucio dvostruku maksimalnu dozu. Molim vas savetujte me sta da radim? Unapred hvala!

    • Da li smem da nastavim po zavrsetku terapije hemomicina od tri dana, jos jednu "turu"od tri dana ovog leka od 250? Hvala!

    • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 19. 02. 2013.

      Dovoljno je da prođe 6- 8 sati od poslednje kapsule eritromicina u zavisnosti nas koliko sati ste pili eriromicin- na 6 ili na 8 sati. Pozdrav

    • Pila sam eritromicin tablete, htela bi da nastavim sa hemomicinom. Koliko sati treba da prođe od poslednje eritromicin tablete (od 25o)

    • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 29. 08. 2012.

      Ništa neće biti od hemomicina jer je termin *jak* antibiotik potpuno bez smisla i apsolutno zastareo. Može hemomicin da se pije na 12 sati.

    • Ja pijem hemomicin na 12h. Odlican je lek za upale nosa, sinusa, grla. . . . Ko god da ga pije, zelim mu brzo ozdravljenje

    • Postovani, skoro nedelju dana imam suvi kasalj i grlo sam odrala od njega. Bila sam kod lekara i doktorka se iznenadila kako me grlo ne boli kad izgleda kao ziva rana. Naime, mene grlo zaboli samo kad kasljem, tako da sam ga verovatno odrala od izuzetno jakog kaslja. Lekarka je rekla da joj to sve lici na alergiju, pa je htele da mi, prvo, da presing. Ja sam pokusala da joj objasnim da ja nemam nikakve alergije i da me grlo ne grebe, niti golica. Onda, je rekla da uzmem hemomicin i to 1. Dan 2 tablete odjednom, a zatim na 24h. Mene malo brine to olako davanje tako jakog antibiotika. Ne zna se ni o kojoj se bakteriji i da li se radi o bakteriji ili je to samo odrano grlo od jakog kaslja. Ona, takodje, prvo nije mislila da je infekcijski, ali kako je onda mogla tako olako da mi da antibiotik? Htela bih da vas zamolim, ako mozete da mi odgovorite, sta moze da mi se desi ako popijem taj hemomicin a nije infekcija nikakva u pitanju? Obzirom da je to bas jak antibiotik. Hvala vam na vasem vremenu!

Ostavite komentar