1. Pitanje broj: #104549

    Pre 3 nedelje pojavila mi se oteklina na gornjem kapku desnog oka. Ličilo je na čmičak, s tom razlikom da nisam imao nikakvih smetnji (bez bola i svrabeži) . Pošto mi chloramphenicol nije pomogao (u međuvremenu se pojavila mala gnojna kesica na rubu kapka) , javio sam se lekaru koji mi je prepisao enbecin i dao mi uput za oftamologa. Tamo mi je urađena ekspresija kapka (veoma bolno ceđenje otekline) i prepisan mi je hydrocortison. Otok se smanjio, ali mi se na rubu kapka vidi manje zadebljanje (crvenije od ostale sluzokože) . To je mesto gde je ranije bila gnojna kesica. Možda i sada postoji gnoj samo ja to ne mogu da primetim. I dalje nemam bolove. Iskreno, ne ide mi se više na onu "ekspresiju", jer mi je prethodnu put pozlilo, tako da sam morao da odležim na krevetu 15-ak minuta ("fajtali" su me kako se ne bi onesvestio) . Postoli li šansa da će ovo vremenom da nestane, kako ne bi morao ponovo kod oftamologa? Unapred vam hvala.

    Odgovoreno: 27. 08. 2012.
    • Poštovani,
      Osnovna terapija za čmičak je grejanje suvom toplotom i aplikovanje antibiotika u vidu masti! Ukoliko se radilo o većem gnojnom sadržaju, potrebno je i popiti antibiotike. Verovatno se radi o zaostaloj kapsuli čmička tako da pokušate sa grejanjem, vremenom će se otok smanjiti!
      ta stanja su sklona recidivima (ponovnom javljanju) ukoliko do tako nečeg dodje, proverite
      šećer u krvi i proverite da li su vam potrebne naočare, obzirom da ne nosenje adekvatne korekcije može dovesti do učestale pojave čmička
      Pozdrav

Ostavite komentar