Prof. dr Gordana Zlatanović

Specijalista oftalmologije

Prof. dr Gordana Zlatanović, Specijalista oftalmologije

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 12

 1. Pozdrav, dolazim ovde sa pitanjem da li imam glaukom? Pitam jer sam na internetu video jedan simptom a to je pojavljivanje duginih boja oko izvora svetlosti. Isao sam kod ocnog lekara i on mi je pregledao ocni pritisak koji je 19, vidnu ostrinu i jos neke preglede i konstatovao je da meni nije nista i da uzimam vitamine b6 i c. Da li da ja sad budem u pripravnosti ili da se ne sekiram toliko? Molim vas da mi odgovorite na ovo pitanje jer mi je mnogo vazno.

  Odgovoreno: 27. 08. 2012.
  • Prof. dr Gordana Zlatanović

   Poštovani,
   Da bi se postavila dijagnoza glaukoma potrebno je odraditi niz dijagnostičkih procedura. 1. Potrebno je 3, 4 dana za redom pratiti dnevne promene očnog prtiska, najvažnije je merenje ujutru jer je za razliku od krvnog očni pritisak najviši u jutrarnjim časovima 2. Potrebno je uraditi oct pregled vidnog živca (oct je najsavremeniji uredjaj za rano otkrivanje glaukoma gde se mogu otkriti oštećenja na nervu pre nego što se ona vide na vidnom polju) 3. Potrebno je uraditi pregled kompijuterizovane perimetrije gde bi se videla eventualna oštećenja u vidnom polju. 4. Uraditi pregled pahimetrije (debljine rođnjače jer ukoliko je rožnjača suviše tanka na vrednost pritska se dodaju odredjene vrednosti a ukoliko je debela oduzimaju) 5. Potrebno je uraditi pregled gonioskopije da bi se ukoliko je glaukom već postavljen utvrdilo o kom tipu glaukoma se radi (glaukom otvorenog, zatvorenog ugla. . . .)
   Pozdrav

 1. Već 2 meseca imam na desnom oku, tj. Donjem kapku infekciju. Pocrveni, pojavi se' bibuljica' nekada zagnoji, svrbi. . . Koristila sam mast za oko, ali bezuspešno. Znojimse dosta i oko očiju, tada 'bukne'. Vaš predlog za terapiju, molim vas. Hvala unapred

  Odgovoreno: 27. 08. 2012.
  • Prof. dr Gordana Zlatanović

   Poštovana,
   Promene koje ste opisali ukazuju na postojanje hroničnog zapaljenja izvodnog kanala lojne žlezde kapka (chalazion palpebrae) . Osnovna terapija je grejanje kapka suvom toplotom 3x 30 min (kuvano jaje, crep, ciglica) . Ukoliko dođe do akutizacija procesa neophodno je uvesti antibiotske kapi i mast. Ukoliko sve preduzete mere ne dovedu do poboljšanja moguće hirurški otkloniti promenu.
   Pozdrav

 1. Poštovani, dijagostikovana mi je promena na makuli, za sada nemam značajnih problema sa vidom. Koliko je to opasno, to jeste imam li razloga za brigu. Dali se može proces usporiti, lečiti i kako? Šta sve uzrokuje promene? Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovoreno: 27. 08. 2012.
  • Prof. dr Gordana Zlatanović

   Poštovani,
   Pošto navodite da nemate značajnijih problema sa vidom, neophodno je promenu redovono pratiti, najsavremenijim aparatom za tu svrhu octom. Ukoliko dođe do naglog gubitka vida neophodno je što ranije se javiti oftalmologu. U zavisnosti od promene i njenog napredovanja moguća je upotreba najsavremenijih intrabulbarnih lekova, koji imaju za cilj stopiranje i smanjivanje promenade.
   u svrhu prevencije daljeg napredovanja promene možete koristiti jedan od vitamina koji se preporučuju za ishranu očnog dna. Takodje povedite računa o ishrani, što više vitamina i minerala.
   Pozdrav

 1. Poštovani doktore, imam sina od 20 meseci. Kad se rodio oba oka su mu „šetala“ prema nosu, ali su mi u savetovalištu za bebe rekli da se to kod beba toleriše do 10-og meseca, a kod dečaka i malo duže. I zaista posle nekog vreme to se više nije primećivalo, da bih u skorije vreme primetila sledeće: kada gleda pravo, oči mu stoje paralelno, medjutim kada gleda u desno, kao da mu levo oko malo više vuče prema nosu. Odvela sam ga kod oflatmologa u našem mestu da pitam za savet. Doktorka ga je posmatrala (bez nekih aparata ili preparata) i rekla da je to diskretno i da ga dovedem na kontrolu za oko pola godine. Da li vi mislite da je ovo nešto bezazleno ili bih trebala da ga odvedem na neki „ozbiljniji“ pregled već sada i da ne čekam još 6 meseci. Da napomenem da u porodici imamo nekoliko slučajeva slabovidosti i strabizma i s moje i s muževljeve strane. Hvala

  Odgovoreno: 27. 08. 2012.
  • Prof. dr Gordana Zlatanović

   Poštovana,
   Obzirom da ste naveli da imate pozitivnu porodičnu anamnezu, neophodno je dete pratiti. Nema potrebe da se sekirate ali bolje je u tom slučaju pratiit dete na vreme!
   Pozdrav

 1. Odveli smo sina, 6, 5 godina, na pregled kod oftamologa, pre polaska u školu. Dete se nikada nije požalilo da slabije vidi, da ima bilo kakve smetnje, glavobolje i slično. Uradili su mu proširenje zenica, jer tako će se lakše primetiti neki poremećaj, ukoliko ga ima. Ustanovljena je dioptrija od +4, 25 uz objašnjenje da je to mana naslednog karaktera. Preporučena je slabija dioptrija, +2, 75, pa za 6 meseci kontrola. Veruju da će se vremenom sve stabilizovati. Pitanje: kako je moguće da nismo ništa primetili kod deteta, mada ponavljam, nikada se nije žalio. Dijagnoza je sledeća: aerometrija urađena na široku zenicu. Vouce=0, 8 hyperfundus au hypermetropicus esophoria +4, 25 razmak 57 mm unapred hvala

  Odgovoreno: 27. 08. 2012.
  • Prof. dr Gordana Zlatanović

   Poštovani,
   Normalno je da deca koriste akomodativni aparat, tako da se dioptrija u plusu ne moze manifestovati bez širenja zenica. Bez nošenja naočara dete bi se vremenom žalilo na glavobolje, a i oko bi se "olenjilo". Odlično je što ste dete odveli na pregled i što je dijagnoza postavljena dok još uvek postoji mogućnost da se razvije 100% vid (vou=1, 0) . Početna ioptrija koja je data odlično određena, i vremenom će je doktor povećavati do vrednosti koje su nađene pri pregledu na široku zenicu.
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 12 pitanja