1. Pitanje broj: #103298

    Pozdrav, dolazim ovde sa pitanjem da li imam glaukom? Pitam jer sam na internetu video jedan simptom a to je pojavljivanje duginih boja oko izvora svetlosti. Isao sam kod ocnog lekara i on mi je pregledao ocni pritisak koji je 19, vidnu ostrinu i jos neke preglede i konstatovao je da meni nije nista i da uzimam vitamine b6 i c. Da li da ja sad budem u pripravnosti ili da se ne sekiram toliko? Molim vas da mi odgovorite na ovo pitanje jer mi je mnogo vazno.

    Odgovoreno: 27. 08. 2012.
    • Poštovani,
      Da bi se postavila dijagnoza glaukoma potrebno je odraditi niz dijagnostičkih procedura. 1. Potrebno je 3, 4 dana za redom pratiti dnevne promene očnog prtiska, najvažnije je merenje ujutru jer je za razliku od krvnog očni pritisak najviši u jutrarnjim časovima 2. Potrebno je uraditi oct pregled vidnog živca (oct je najsavremeniji uredjaj za rano otkrivanje glaukoma gde se mogu otkriti oštećenja na nervu pre nego što se ona vide na vidnom polju) 3. Potrebno je uraditi pregled kompijuterizovane perimetrije gde bi se videla eventualna oštećenja u vidnom polju. 4. Uraditi pregled pahimetrije (debljine rođnjače jer ukoliko je rožnjača suviše tanka na vrednost pritska se dodaju odredjene vrednosti a ukoliko je debela oduzimaju) 5. Potrebno je uraditi pregled gonioskopije da bi se ukoliko je glaukom već postavljen utvrdilo o kom tipu glaukoma se radi (glaukom otvorenog, zatvorenog ugla. . . .)
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #103298

    • Postovana, prof. Dr gordana zlatanović, meni se dopada vas odgovor na postavljeno pitanje, jer i ja imam problem sa vidom kao i pacijent koji vas je kontaktirao. Kod mene je mutan pogled s' vremena na vreme, nekad na daleko, ponekad na blizu. Dok radim vezbe za oci, pojavljuju mi se pojedinacne i uparene crne mrlje, koje se krecu u prostoru kao da lete, podsecaju na perje. Cesto osecam kao da mi neka sila sa unutrasnje strane oka, mozga, glave. . . Pomera oko napred, upravo taj osecaj pritiska, bila sam na pregledu, jednom u popodnevnim satima izmerene vrednosti ocnog pritiska oba oka su 13, u granicama normale. Molim vas, vrlo rado bih dosao na pregled kod vas, samo da mi kazete u koju ustanovu da dodjem, jer ocigledno, da se moje stanje ne poklapa sa rezultatima pregleda. Unapred hvala.

Ostavite komentar