1. Pitanje broj: #81813

  Postovani, vec 11 godina s vremena na vreme sam imala problema sa desnim okom od posledica povrede, i to nikako nije moglo trajno da se izleci. Dobijala sam razne kreme, kapi ali bol se uvek vracao, s vremena na vreme. Pre 8 meseci sam bila u kl. Centru u bg i konacno izlecila oko sa fizioloski socivom koje sam nosila mesec dana i tada su mi rekli da imam i urodjenu distrofiju roznjace, da nije povreda jedini uzrok bola. Desno oko me nije vise bolelo, ali vec par dana se javio bol na levom oku. Isti kao pre na desnom, posto je veoma komplikovano dobiti upute za bg zanima me da li smem da pokusam sa fizioloskim socivom da odem u neku privatnu ordinaciju u uzicu.

  Odgovoreno: 10. 05. 2011.
  • Poštovana,
   Distrofija roznjace moze da bude obostran, tako da je moguce da se proces razvija i na levom oku. Terapeutsko socivo se nosi u slucajevima postojanja lezije epitela roznjace, da bi roznjaca zarasla, tako da nebi bilo dobro da samoinicijativno stavite terapeutsko socivo. Najbolje je da se javite ocnom lekaru, koji ce pregledom biomikroskopom videti o cemu se radi.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #81813

  • Poštovani, 

   Imam sličan problem već 6 meseci. Povreda oka. Povremeno se javlja bol, suze, grebuckanje, a najvise ujutru. 

   Izvestaj oftamologa: vežnjaca laka hipermija, na rožnjači plitak defekt epitela paracentralno na 8h, ostali nalaz uredan. 

   Terapija oftamologa: th. Aplicirano meko kontaktno - terapeutsko sočivo na desno oko. Kontrola posle 7 dana. 

   Moje pitanje: socivo mi je aplicirano, ali vec sledeceg jutra se javio bol, grebuckanje, suze. Otisao sam opet kod doktora, zamenili su mi sočivo, stavili drugo (identično). Sledećeg jutra isti problem. Opet bol, grebuckanje, suze itd. Da li će se vremenom ovaj problem umanjiti, odnosno da li će se oko izleciti? Kapi anestezije u ambulanti su mi baš pomogle, ali ih nigde nisam pronašao u prodaji. 

   Takođe, zanima me da li ta sočiva stavljam i skidam sam, ili je za to potrebna asistencija doktora? Da li ona rešavaju problem isto kao i "terapeutsko sočivo" koje trenutno nosim?

   Pozdrav,

Ostavite komentar