Afakija

Očno sočivo ima funkciju prelamanja svetlosti. Pri tome se sočivo može prilagođavati, menjajući svoju debljinu, odnosno prelomnu moć. To prilagođavanje se zove akomodacija. Afakija je stanje oka kome nedostaje sočivo i nastaje posle hirurškog vađenja sočiva.

Uzrok nastanka

Gotovo uvek je afakija posledica operativnog uklanjanja sočiva usled njegove zamućenosti ( katarakte). Retko se sočivo uklanja usled luksacije sočiva, a veoma su retki i urođeni nedostaci sočiva u oku.

Klinička slika

Klinički znaci afakije su duboka prednja komora, podrhtavanje dužice (iridodonesis), jer je dužica izgubila oslonac koji joj pruža sočivo, sasvim crna boja predela zenice, nedostatak Purkinje - Sansonovih likova, zbog nedostatka reflektovanja svetlosti sa prednje i zadnje kapsule sočiva. Oko je hipermetropno ( dalekovido) za oko 10 dioptrija i nedostaje mu akomodacija.

Dijagnoza

Proveravanje da li sočivo postoji vrši se pomoću Purkinje - Sansonovih likova i pregleda biomikroskopom.

Lečenje

Korekcijom hipermetropije oštrina vida afaktnog oka može da bude normalna. Obostrana afakija se koriguje naočarima, a jednostrana kontaktnim sočivom.  Postoje operativne metode pri kojima se posle uklanjanja katarakte na mesto prirodnog sočiva stavlja veštačko sočivo, koje je napravljeno od sintetizovanih materijala koja hemijski ne iritiraju tkiva oka. Stanje sa veštačkim sočivom naziva se pseudofakija.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde