1. Senka na očnom polju pri pomeranju glave

  Pitanje broj: #147412

  Postovanje,

  Naime, primetila sam da se u poslednjih nekoliko nedelja, pri nekim naglijim pokretima glave, kada su mi oči fiksirane na neki predmet, u donejm levom uglu pojavi kao neka senka koja prati pokret glave. Odmah nestane ali sam đavolski uplašena. Ići ću na pregled, ali pre nego što zakažem, nadam se Vašem odgovoru. Senka je u vidu trake ili srpa, skroz dole levo. 
  Hvala unapred.

  Odgovoreno: 05. 02. 2017.
  • Poštovana,

   Koliko imate godina? Da li je pojavi senke prehodilo blickanje, sevanje ili neki od sličnih simptoma?
   Obzirom da mi je uža specijalnost hirurgija zadnjeg segmenta oka, a simptome koje navodite se odnose baš na tu oblast, daću Vam detaljno objašnjenje.
   Unutrašnjost sačivnjava jedan gel poznatiji kao staklasto telo. Sva svetlost koja uđe u oko prolazi kroz staklasto telo i završava se na mrežnjači (retini) koja dalje šalje sliku putem očnog nerva ka mozgu gde se slika i formira. Glavna uloga navedenog gela je da bude providan. Ukoliko se bilo šta nalazi u istom, svetlost kada dopire do očnog dna padaće na tu smetnju i davaće senku na očnom dnu. Mogući su razni scenariji od potpuno bezopasnih do nekih opasnijih. Moguće je jednostavno odvajanje staklastog tela, moguća je pojava ruptura, mogući su upalni procesi takozvani uveitisi itd. Tako da tu bez detaljnog pregleda sa pregledom periferije očnog dna ne možemo imati jasnu sliku problema. Potreban Vam je pregled ne običnog oftalmologa, već vitreoretinalnog hirurga. 

   Pozdrav

Ostavite komentar