1. Odlubljivanje mrežnjače

  Pitanje broj: #151638

  Poštovani,

  Dijagnoza h33: odlubljivanje mrežnjače i rascep mrežnjače. Bila sam na pregledu i trebalo bi da se radi operacija. Pošto sam ja, kako mi je doktor rekao, duže čekala, interesuje me koliko je ta operacija sada komplikovanija i koje su prednosti, a koje mane te operacije? Moram reći da je dioptrija minus dvanaest posle pregleda i trenutno stanje. Imam zamagljen vid, koristim kapi Atropin i Dexamethason. Da li je taj vid zamagljen od njih ili je pogoršanje stanja? Jako sam uplašena, kontrola mi je zakazana za utorak kada treba da odlučim hoću li se operisati ili ne.

  Unapred hvala

  Odgovoreno: 02. 04. 2017.
  • Poštovana, 

   Odlubljenje je hitno i najteže stanje u oftalmologiji koje se treba operisati u najkraćem periodu od postavljanja dijagnoze. Ukoliko je centralni deo vida očuvan (a to je makula) onda je bukvalno potrebno operisati isti dan, odnosno najkasnije sutra.
   Radi se o odvajanju mrežnjače od ostatka oka. Mrežnjača predstavlja deo oka koji možete zamisliti kao film od fotoaparata u kameri. Ona upija svu sliku iz spoljašnosti i šalje je ka mozgu, a jedino je funkcionalna kada je zalepljena za ostatak oka. Celokumu očnu šupljinu ispunjava staklasto telo odnosno vitreus koji predstavlja providni gel. Taj providni gel je vezan za mrežnjaču a njegove ovojnice su jakim vezama vezane za nju. Usled čestih pokreta očnih jabučica gelasti sadržaj odnosno staklasto telo se u nekim slučajevima "razvodnji" i njegove ovojnice više nemaju potporu te se odlubljuju od retine, a u nekim slučajevima, kao što je to kod Vas, dodje do cepanja mrežnjače i nastanka rupture kroz koju ukoliko ostane ne tretirana ulazi očna vodica i dolazi do nastanka ablacije retine.
   Visoka minus dioptrija sama i predstavlja faktor rizika za ablaciju retine. Obzirom da je oko na svakih 2, 5-3 dioptrije u minusu veće za 1 mm, nije teško izračunati da je Vaše oko veće od normalnog oka za nekih 4 - 5 mm na prosečnu udužinu oka. Od 24 mm to predstavlja gotovo 20 % dužine oka. Pored toga, miopne oči imaju češće degenerativne promene retine na periferiji gde je pojava ruptura česčća. Kada se je oko tako veće nego što je normalno, unutar oka ima više prostora za kretanje staklastog tela a samim tim i ablacije retine. Postoje 3 metode lečenja ablacije retine, a danas standardno lečenje predstavlja vitrektomija, operacija tokom koje ce se ukloniti Vaše staklasto telo i umesto njega u zavisnosti od rupture, postaviti silikonsko ulje ili gas koji bi trebali da drže retinu na mestu, pored lasera koje će intraoperativno biti uradjen oko rupture retine. 
   Obzirom da je to oboljenje konkretno oblast kojom se ja lično bavim i hirurgija koju radim, savetovao bih Vam hitnu operaciju, jer svaka druga opcija vodi u slepilo na tom oku!
   Postoji više metoda operacije pored vitretkomije, to su sklerana plomba ili pneumatska retinopeksa - obe su starije metode sa ograničenom uspešnošću. Po meni adekvatna vitrektomija najunčikovitija operacija u tom slučaju. Morate se dobro raspitati ko će da Vas operiše, jer se radi o veoma delikatnoj operaciji.
   Srdačan pozdrav, stojim Vam na raspolaganju.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #151638

  • Poštovani, Špalt.ou: rožnjača prozirna,CA srednje dubine,bistrog sadržaja,zenica kružna,reaktivna,početna nukleokortikalna zamućenja sočiva. FOD:prisutni opacitati u CV-u,PNO kružna, jasno ograničena,u nivou okolne retine, arterije uže,vene punije,prisutni znaci ukrštanja,Mamula bez foveolarnog reflekas. FOS:prisutna abalacija retine u gornjem i temporalnom delu retine sa PVR,bez rupture,Mamula zahvaćena.

   Da li može preciznije objašnjenje i ozbiljnost dijagnoze? Hvala unapred

  • Dr Marko Zlatanović 19. 04. 2017.

   Poštovana, 
   Vaš slučaj zahteva veliku posvećenost lekara specijaliste koji ima veliko iskustvo i stručnjak je u oblasti odlubljivanja i rascepa mrežnjače. Ja vam, zajedno sa timom vrhunskih stručnjaka sa kojima radim, jedino mogu pomoći ukoliko vas klinički pregledam.
   Pozdrav

  • Evo ponovo da se javim. Na pregledu sam bila u Pasterovu. Moje stanje je jako ozbiljno. Profesor mi je objasnio da ako odlučim da se operišem, moram da znam da operacijom prvobitno stanje neću dobiti. Da je jako komplikovana operacija pošto je ablacija kod mene stara. Objsnio mi je tok operacije i šta mogu očekivati posle operacije. Trebalo je da se ubace silikonske kapi i objasnio mi je da je kod mene rascep u donjem delu oka, tako da je sve gore od goreg što se tiče mog stanja oka. Operaciju sam odbila jer mnogo toga lošeg mogu da očekujem. Jako mi je teško, još uvek ne mogu da se pomirim sa tim da to oko gubim.

Ostavite komentar