1. Nošenje naočara kod osoba sa visokom minus dioptrijom

    Pitanje broj: #150650

    Poštovanje, 

    Imam 37 godina. Evo već 27-28 godina imam minus dioptriju. Isprva je to bila do -7, -8 onda se polako pela, i evo već 15-ak godina imam na lijevo oko -11.5 a na desno oko -13.5. Nosim kontatktna sočiva evo već nekih 20 godina. Interesuje me da li postoji mogućnost da nosim naočare sa tom dioptrijom, makar na kratko da malo odmorim vid. Imam i još jedan problem. Evo već nekih 10-ak godina imam veoma zakrvavljene oči. Bio sam kod 2 oftalmologa. Jedan mi je dao u početku Hemodrops kapi da koristim i nije mi bilo bolje. Drugi mi je dao Hemokulin kapi i da ukapavam vještacke suze povremeno. I od Hemokulina mi se povuče crvenilo 2 i po do 3 sata i onda se ponovo vrati. Koristim te kapi evo već nekih 6 - 7 godina. Interesuje me da li mogu da oštetim nešto ako nastavim da ih koristim? I šta bi mi Vi preporučili?Izvinite što je bila poruka dugačka. Nadam se da ćete mi odgovoriti. Unapred zahvalan.

    Odgovoreno: 05. 02. 2017.
    • Poštovana,

      Obzirom da ste dugogodisnji nosioc kontaktnih sočiva, apsolutno je razumljivo to što imate česte upalne procese (konjunktivitis). Sočivo je svakako strano telo u oku i postoji niz sitnih ili manje sitnih smetnji koje sočiva mogu prouzrokovati.
      Moja preporuka je svakako da uradite naočare (koje Vam na žalost ne mogu dati podjednak kvaliteti vida kao i sočiva), i nosite ih uveče kada dođete kući. Odmarajte tada oči od preteranog nošenja sočiva, obavezno ukapavajte kvalitetne veštačke suze. Kapi koje ste naveli predstavljalju vazokonstrikotre a ne lek, one privremeno povlače crvenilo ali ne uklanjaju njegov uzrok.
      Što se tiče rešenja za Vas, možda možete razmisliti, obzirom da već imate 37 godina, i ako je dioptrija duže vreme stabilna, o nekoj od refraktivnih procedura. Skidanje dioptrije laserom ili zamena Vašeg prirodnog sočiva veštačkim. Obzirom da laser deluje do 12 dioptrija maksimalno, pod uslovom da ima toliko tkiva rožnjače, ipak je ova druga više verovatna opcija. U svakom slučaju za to morate posetiti kvalifikovanog oftalmologa.
      Obzirom na tako visoki minus dioptriju svakako bih saveotvao pregled periferije očnog dna kod vitreoretinalnog specijaliste, kako bi se redovno pratili, jer tako visoke minus dioptrije su visoko rizične za nastajanje ruptura i degeneracija retine, cijom se pravovremenom dijagnozom i laserom oko istih može sprečiti bolest koja se naziva ablacija retine, odnosno odlubljenje mrežnjače.

      Pozdrav

Ostavite komentar