1. Centralna serozna retinopatija

    Pitanje broj: #150994

    Poštovani, 

    Prije 4 mjeseca mi se doslovno preko noći zamutio vid na jednom oku. Rađen mi je oct i dijagnosticirana centralna serozna retinopatija. Edem je bio dosta velik. Nedavno sam ponovno radio oct gdje se vidi da se edem skroz smanjio, vid mi se poboljšo ali je još uvijek dosta mutno. Dalje je preporučeno napraviti fag i fotokoagulaciju da bi spriječilo ponovno propuštanje tekućine. Pa me sad zanima Vaše mišljenje da li je zaista potrebno ići na fotokoagulaciju s obzirom da je tekućina iz oka skoro pa nestala i da li će to spriječiti da se bolest ponovno pojavi? 
    Hvala i svako dobro želim!

    Odgovoreno: 18. 02. 2017.
    • Poštovani,

      Centralna serozna horiroretinopatija je kao što ste već upoznati često recidivirajuća bolest. Moj savet je da uradite fluoresceinsku angiografiju i ukoliko je curenje van papilomakularne regije uradite fotokoagulaciju. Laser treba biti slabijeg intenziteta kada se radi u makularnoj regiji. Kod recidivirajućih centralnih seroznih horioretinopatija, treba razmišljiti i o fotodinamskoj terapiju.
      Znači, definitivni savet je da uradite fluoresceinsku angiografiju, i ukoliko je curenje van papilomakularne regije uradite laser.

      Pozdrav

Ostavite komentar