1. Centralna serozna retinopatija

  Pitanje broj: #150994

  Poštovani, 

  Prije 4 mjeseca mi se doslovno preko noći zamutio vid na jednom oku. Rađen mi je oct i dijagnosticirana centralna serozna retinopatija. Edem je bio dosta velik. Nedavno sam ponovno radio oct gdje se vidi da se edem skroz smanjio, vid mi se poboljšo ali je još uvijek dosta mutno. Dalje je preporučeno napraviti fag i fotokoagulaciju da bi spriječilo ponovno propuštanje tekućine. Pa me sad zanima Vaše mišljenje da li je zaista potrebno ići na fotokoagulaciju s obzirom da je tekućina iz oka skoro pa nestala i da li će to spriječiti da se bolest ponovno pojavi? 
  Hvala i svako dobro želim!

  Odgovoreno: 18. 02. 2017.
  • Poštovani,

   Centralna serozna horiroretinopatija je kao što ste već upoznati često recidivirajuća bolest. Moj savet je da uradite fluoresceinsku angiografiju i ukoliko je curenje van papilomakularne regije uradite fotokoagulaciju. Laser treba biti slabijeg intenziteta kada se radi u makularnoj regiji. Kod recidivirajućih centralnih seroznih horioretinopatija, treba razmišljiti i o fotodinamskoj terapiju.
   Znači, definitivni savet je da uradite fluoresceinsku angiografiju, i ukoliko je curenje van papilomakularne regije uradite laser.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #150994

  • Dragomir Krizan 01. 07. 2023.

   Da li ti se stanje poboljsalo? Skroz istu terapiju sam i ja dobio.

  • Poštovani, pre 4 meseca dijagnostikovana mi je CSCR, na levom oku (zamućenje slike, krive linije, udaljeni predmeti...). Prvo lečenje odmah je započeto kapima i lekovima na bazi kortikosteroida nakon čega mi se stanje pogoršalo, zbog čega sam otišao kod drugog doktora, koji mi je odmah ukinuo terapiju i rekao da se to ne daje za ovu dijagnozu. Nakon čega sam bio tri meseca bez terapije uz priču da će stanje samo da se popravi, ali je bilo samo gore. U međuvremenu sam uradio OCT gde se video edem od 487 micro, a nakon dva meseca opet OCT kada je edem bio 339 micro (između dva OCT nisam koristio terapiju, jer mi nije bila prepisana). Tek nakon tri meseca dobio sam terapiju nevenac kapi (tri puta dnevno) i lek acetazolamid pola tablete dnevno, s tim da mi je nakon toga promenjena terapija, kapi su ostale iste, ali tablete su sad inspra 25mg. Mene zanima koja je od ove dve terapije bolja, jer kako sam mogao da pročitam lekovi ne deluju isto, i da li trening (tegovi male kilaže) u ovom slučaju pogoršavaju stanje oka? Hvala i svako dobro želim.

Ostavite komentar