1. Bljesak u oku

  Pitanje broj: #151396

  Poštovani,

  Imam 24 godine. Pre dve godine prvi put mi se pojavio kao neki bljesak u oku posle kojeg je usledila jaka glavobolja. To je nastavilo da se pojavljuje sve češće. Glavobolje sam imala svaki dan. Takođe je počela i da mi smeta svetlost. Videla sam razne mrlje i tačkice. Malo posle toga mi se pojavila i jedna linijica na desnom oku koju sam videla kada gledam u svetlost. Išla sam kod oftalmologa, neurologa, na magnetnu rezonancu i vep snimanje. Niko nije ustanovio šta mi je. Dobila sam da pijem magnezijum i Ksanaks za smirenje. Magnezijum mi je pomogao. Na magnetnoj je sve ok, osim što imam cistu na pinealnoj žlezdi. Neurolog je rekao da ona ne smeta i da nije ništa strašno. Bilo mi je neko vreme malo bolje, ali sada se opet pogoršalo stanje. Bljeskovi u oku, svakodnevne glavobolje i vrtoglavica. Išla sam opet kod oftalmologa, ona mi je odredila dioptriju, rekla mi je da je ta linijica koju vidim staklasto telo, a ti bljeskovi su verovatno spazam krvnog suda. Međutim, nije mi rekla kako to da lečim. Rekla je da nije ništa ozbiljno a meni je svaki dan sve gore. Zanima me šta mogu da uradim, kod koga da odem, kako da se izlečim? Molim Vas za pomoć!

  Odgovoreno: 19. 03. 2017.
  • Poštovana,

   Problemi koje navodite zahjtevaju detaljan oftalmološki pregled, naročito periferije oka. Naše oko je ispunjeno gelastim sadržajem koji se naziva staklasto telo. Njegov sastav je 98% vode i sve ostalo uglavnom kolagena vlakna pravilno rasporedjena, izmejdu kojih se nalazi hijalouronska kiselina koja ta kolagena vlakna drži na odgovarajućem rastojanju. Kao što sam već naveo, jedina uloga tog staklastog tela je da vidno polje bude poptuno providno. Međutim, kada se u njemu nađu odredjeni krvni elementi, nakupnine kolagena ili hijalicita, mi to vidimo kao mušice, tačkice ili crtice. Najčešće do toga dolazi zbog pogrešnog naleektrisanja hijalouronske kiseline, pa dolazi do spajanja više kolagenih vlakana koja se takozvanim "snow ball" efektom spajaju i formiraju ono što Vi u Vašem vidnom polju vidite kao linijice i crtice. Taj fenomen mi u oftalmologiji nazivamo flotersima. Flotersi su sami po sebi bezopasni i mozak ih vremenom isključuje da ih primećuje, a baš kao što ste i Vi sami naveli, najcešće ih vidite u beloj svetlosti ili u beloj, odnosno svetloj pozadini (beli zid, ekran računara...). Nažalost, sem nekih dijetetskih suplemenata koji se reklamiraju za poboljšanje stanja kod ovakvih klasičnih flotersa, trenutna medicina ne nudi lek jer se ne radi po vid opasnom oboljenju. Postoje i ozbiljniji nalazi koji mogu nastati zbog pojave mušica i bljeskova, a to su operkulumi usled ruptura retine i degeneracija iste. Već pomentuo staklasto telo je dok smo mladi (što Vi svakako sa 24 godine jeste) jako povezano sa našim očnim dnom, odnosno retinom, odnosno mrežnjačom. Kako očne jabučice neprestano pomeramo, tako se i to staklasto telo pomera sa okom. Obzirom da ono ne isunjava hermetički naše oko, ono uvuče našu retinu, naročito u perifernom delu gde se naalze štapići odgovorni za noć i dan, i proizvodi te kao što Vi navodite bljeskove. Oni su potencijalno opasna stvar jer mogu nastati takozvane rupture retine koje dalje mogu dati ozbiljnije oboljenje, odnosno ablaciju. Obzirom da to traje kod Vas već dve godine, ne bih povezivao da imate neko ozbiljnije stanje. U svakom slučaju potreban Vam je pregled oftalmologa koji se bavi problemom retine gde će Vas sagledati sa kontaktnim ogledalom, pregledati periferiju retine i ukoliko postoje degeneracije retine saveotvati laser. Zbog učestalih glavobolja savetovao bih i pregled perimetrije odnosno vidnog polja kao i pregled octa.


   Pozdrav

Komentari na pitanje: #151396

  • Imam 25 godina I sledeci problem: prvo mi se stvore senke pred ocima (kao kad gledamo u sunce pa skrenemo pogled), zatim posle 5-10 min krece treperenje pred ocima I nakon jos desetak minuta vid se vraca ali krece glavobolja. Ovo mi se prvi put desilo pre 5 godina, i desavalo se 2-3 puta godisnje, uglavnom leti. Medjutim u zadnjih 10 dana ovo je 4.put da mi se to desava i pocinjem da brinem. Zakazala sam oftamoloski pregled ali bih bila zahvalna ako bih dobila neki odgovor I ovde.

  • Ja imam isti problem. Molim Vas mi recite da li bi razlog ovog bleska što vidimo mogao biti  telefon? Imam 13 godina i jako se nerviram zbog ovoga.

  • Imam 19 godina i kod oftalmologa sam išla pre 7 meseci kad mi je uspostavljena kratkovidost. Određena mi je dioptrija, očno dno je bilo dobro, sve je bilo u redu. Inače sam dijabetičar tako da je kontrola poželjna svakih 6 meseci. Pošto je trenutno prisutan Covid 19 svi smo izolovani, školska godina se završava u kućnim uslovima. Puno obaveza imam, tako da par noći nisam kvalitetno prespavala. Odjednom sam primetila, dok sam bila bez naočara da mi se u daljini magli, to je prošlo kad sam naočare stavila, ali sutradan se pojavio jedan neprimetni prozračni končić, deluje kao da je siv, ali na dnevnom svetlu do je providna materija. Bljeskove nemam, a generalno ne znam kako bi se ti Bljeskove manifestovali. Vid mi ne magli, problem je samo taj končić koji se javlja. Dosta sam preko interneta čitala, postoje razni uzroci, između ostalog i promena holesterola u metabolizmu ili je to moguća pojava kod nas kratkovidih,pa bih Vas molila za savet i malo bolje upućivanje, pre nego što prođu praznici da bih otišla na kontrolu. Srećni praznici!

Ostavite komentar