1. Pitanje broj: #27434

    Poštovani,
    2 godine imam problema sa nadimanjem, podrigivanjem i vraćanjem kiseline, posebno kad legnem. Već godinu dana nivo gvožđa mi stoji na 7,5. na rtg je utvrđen kaskadni želudac. Dijagnoza sa gastroskopije je nerb i gastritis, nema helico pylori. Nalaz biopsije antruma je: "sluznica jejunuma je očuvane građe, fokalno blago povećane gustine hroničnog zapaljenskog infiltrata u lamini propriji." Na sve to moj gastroenterolog je preporučio kolonoskopiju i nije mi dao nikakvu terapiju, a meni se svakog dana tegobe povećavaju. Molim Vas, možete li me posavetovati šta dalje?
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 24. 04. 2009.
    • Poštovana,
      Prema endoskopskom nalazu (koji niste baš najbolje prepisali) vi imate deformisan želudac, upalu sluznice želuca i vraćanje kiseline iz želudca u jednjak. Trebalo bi da izbegavate (naročito na gladno i pre spavanja) slatkiše, presno mleko, luk, pohovano, cigarete. Šetajte nakon jela. Podignite uzglavlje kad spavate. Možete uzeti neki preparat koji smanjuje lučenje žel. kiseline npr. (nexium, controloc, omeprol, loseprazol...). Ako i pored toga imate nadimanje možete uzeti caps. Espumisan 3x1. Na osnovu Vaših podataka ne vidim razlog za kolonoskopiju.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #27434

    • Molim vas da mi pomognete. . . Moji simptomi su pouracanje, proliv, temp. 38, bol u zelucu, isla sam na gastroskopiju. . Imam heliko bakteriju, nerb. Gastritis, imala sam terapijt controloc, fromilid, ospamox, da li smem da ponovim terapiju na svoju ruku, prva terapija bila je u februaru ove godine! Hvala

Ostavite komentar