Prof. dr Biljana Radovanović Dinić

Gastroenterolog

Prof. dr Biljana Radovanović Dinić, Gastroenterolog

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 56

 1. U januaru mesecu vadio sam krv na helicobacter, , igg je bio 4. 8, , dobio sam trojnu terapiju, , controloc, amoksicilin, klatrocin i to sam pio 7 dana a controloc jos 14 dana. Posle mesec dana bio sam na kontrolu i nalaz je bio negativan. . Nalaz preko stolice, ,. I nadjen mi je kaskadni zeludac. . . Ali meni je i dalje ponekad neka mucnina i kao neka tezina u stomaku, stolica je normalna, pa me zanima da li bih trebao uraditi ponovo neki test na helicobacter i koji i da li je moguce da se bakterija tako brzo vrati, , ili mozda kaskadni zeludac pravi problema? E ako se ponovo ustanovi helicobacter, koju vi terapiju predlazete? Pozdrav

  Odgovoreno: 27. 04. 2009.
  • Prof. dr Biljana Radovanović Dinić

   Postovani, kaskadni zeludac hoce da pravi probleme koje vi imate. Jedite cesce a manje obroke, sporije uz izbegavanje hrane koja nadima (luk, pasulj, presno mleko. . .) . Ako bi se ponovila inf. H. Pylori mozete i vi da ponovite terapiju kojom ste je predhodni put uspesno sanirali. Pozdrav

 1. Poštovani,
  Imam konstantno pojačanu želudačnu kiselinu. Pre 2 meseca lečila sam se od helicobacter pylori, posle čega su tegobe gotovo potpuno nestale. Od pre 10 dana ponovo imam jaku kiselinu, ujutro i pred spavanje obavezno, ako i većim delom dana, i pre i posle obroka. Da li postoji šansa da ponovo imam helicobakter? Takođe osećam i blago peckanje u grlu već mesec dana. Da li je moguće da je i to od kiseline. Kako se to leči? Napominjem da mi rupurut uopšte ne pomaže. Ne pušim, ne konzumiram alkohol, vegetarijanac sam više od 10 godina, ne jedem masno i prezačinjeno.
  Pozdrav.

  Odgovoreno: 27. 04. 2009.
  • Prof. dr Biljana Radovanović Dinić

   Poštovana,
   Možete još uvek da imate helicobacter obzirom, da nije svako lečenje uspešno. Možete da ponovite testiranje. Peckanje u grlu može biti posledica vraćanja kiseline... Uzimajte neki ipp (nexium, omeprol, loseprazol, controloc...) 30min pre doručka. Trebalo bi da izbacite jake slatkiše.
   Pozdrav

 1. Imam 23 god. Pre 4 god. Su mi počeli jaki, nepodnošljivi bolovi u predelu pupka, donjeg stomaka i levo ispod rebara. Malaksalost, neko čudno preznojavanje, teško disanje. Završila sam u bolnici umalo operisana pod dijagnozom da mi je pukao čir na želucu. Sva sreća nije bilo to. Radila sam posle sve žive analize. Prvo mi je jedan specijalista konstatovao jak gastritis, posle gastroskopije, ultrazvuka i pipanja stomaka, odredio terapiju i dijetu koja nije pomagala. Da bi posle drugi rekao da takvi simptomi ne mogu biti od gastritisa ali nije znao šta je. Tako se ja vučem po lekarima i još uvek imam te napade a nemam pojma šta mi je. Radila sam i snimanje creva (valjda kolposkopija). Pokazala je da je sve u redu. Test na heliko bakt. Takođe u redu. Rentgen želuca, tu su mi rekli da je kao smaknut. Neke žene su mi nameštale ali nije mi bolje. Kao da imam neki krompir u stomaku, to mi se šeta oko pupka i tvrdo je a nekad ne mogu ni da se pipnem po stomaku od bola. Smršala sam 15 kg. Od tih stalnih bolova ne mogu ni da jedem kako treba. Ujutru osetim žeđ i bol a ne glad. Stalno sam naduta i puna gasova, nekad uz te napade imam i proliv a nekad zatvor. Od nervoze i stresa često imam napade. Organizam mi je u užasnom stanju, nemam snage ni za šta, stalno sam prehlađena, verovatno mi je imunitet užasan... Ne znam šta više da radim i kome da se obratim za pomoć.
  Hvala unapred.

  Odgovoreno: 27. 04. 2009.
  • Prof. dr Biljana Radovanović Dinić

   Poštovana,
   Da li ste radili pasažu tankih creva (pije se barijum)? Ako niste mislim da bi trebalo i to pogledati. Da li su vaši bolovi svakodnevni i da li imaju veze sa uzimanjem hrane? Imate li ponekad krv u stolici ili sluz? Imate li ponekad povišenu tel. Temp oko 37.5c? Možda treba razmišljati o tkz. Kron-ovoj bolesti. Kakva je laboratorija? Jeste li radili crp?
   Pozdrav

 1. Poštovani,
  Moj sin ima 15 godina, on već duže vreme ima nedovoljno pražnjenje creva nekada i to sam ne može da kontroliše. Na sve preglede je bio i rađena mu je biopsija debelog creva, svi rezultati su u redu i doktori u tirsovoj su isključili mogućnost da je mega kolon. Od dijagnoze su mu prepisali da pije dva puta dnevno parafinsko ulje i on nekada bude dobro, ali se simptomi ponovo vrate... Oni ne predlažu nikakvu operaciju. Da li postoji neko rešenje ili neki lek...?
  Hvala...

  Odgovoreno: 27. 04. 2009.
  • Prof. dr Biljana Radovanović Dinić

   Poštovana,
   Morate dati malo preciznije podatke. Da li se Vaš sin neredovno prazni i da li ne kontroliše svoje pražnjenje?
   Pozdrav

 1. Poštovani,
  Pre 5 meseci sam operiso rak na želucu (subtotalno) posle operacije nisam primao nikakvu terapiju niti sam išao na hemoterapiju. Rezultati sa patologije su bili svi negativni. Sada mi je najveći problem hrana, ne mogu da se snađem koju vrstu hrane smem da jedem. Nadam se da mi možete pomoći oko izbora i sastavljanje jelovnika.
  Hvala unapred. Makedonac

  Odgovoreno: 27. 04. 2009.
  • Prof. dr Biljana Radovanović Dinić

   Poštovani,
   Trebalo bi da jedete češće a manje obroke. Sve što Vam smeta izbacite iz ishrane. Trebalo bi izbegavati crveno meso i dimljeno. Izbegavajte tešku hranu.
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 56 pitanja