1. Pitanje broj: #27115

    Poštovani,
    Imam čir na dvanaestopalačnom crevu ulcus b. doodeni a na endoskopskom pregledu je utvrđena dijagnoza i radi se o srednje dubokoj ulceraciji koja je krvarila i dobio sam 3 boce krvi pre dva meseca mada sam i dalje anemičan a još pijem omeprol kapsule 1 dnevno. Interesuje me koliko dugo smeju da se piju kap. Omeprol i interesuje me koji od lekova može da se pije a da ne ošteti čir kako ne bi ponovo prokrvario, konkretno da li smem da popijem neki analgetik kada imam temperaturu ili kad imam jake bolove zbog gonartroze i koji bi lek smeo da se pije ja recimo popijem analgin ali zbog njega sam i prokrvario pa mi molim Vas odgovorite koji lek bi smeo da uzmem za temperaturu ili za bolove pošto i imam problema sa p olineuropatijom donjih ekstremiteta sa bolovima i hladnim nogama a pored čira na dvanaestopalačnom crevu imam i gastritis i proširenje jednjaka obostrano dg. ulcus bulbi duodeni parietis ventralis apicis diverticulum oesophagei gastritis chr.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 22. 04. 2009.
    • Poštovani,
      Ako ste redovno uzimali omeprol, vi čir više nemate. Ako nemate tegobe nemojte dalje uzimati omeprol. Inače, ovaj lek možete uzimati dugo (godinama...). Lekovi koji mogu da dovedu do gastritisa ili do razvoja čira su: lekovi za reumu (osim lekova koji imaju zaštitni efekat npr. Diklofenak duo ili naklofen duo...), salicilati (običan aspirin, andol, acetisal...). Ako niste u situaciji da nabavite ove preparate onda možete koristiti i one bez zaštite ali moraćete uz njih uzimati redovno omeprol. Analgin možete da koristite bez problema i ne verujem da ste od njega prokrvarili.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #27115

    • Mirjana Mica 09. 08. 2015.

      E ovako molim savjet dakle imam kronicni gastritis i gerb vec 6 godina nikada nisam imala problema u vezi toga uz controk do unazad 3 mj kada su poceli neizdrzivi bolovi od kojih sam vec 7 puta u 3 mj zavrsila u bolnici na infuziji u kojoj dobijem spazmex controlok i reglan i to mi nista ne pomogne nego na kraju dobijem dozu analgina koja mi trenutno pomogne. Nitko mi nista ne govori samo me nakrkaju i ajde kuci meni bude dobro par dana do tjedan i onda opet! Dali netko ima slican problem ili je imao da mi pomogne?? I da sada sam na ranix tabletama jer mi je controlok i acipan nista nisu pomagali a kako vidim ni ranix nesto ne pomaze!! Help me

Ostavite komentar