1. Nalaz hroničnog gastritisa na gastroskopiji

  Pitanje broj: #146746

  Možete li mi ukratko protumačiti nalaz gastroskopije? Nalazi glasi: gastritis antralis chronica (++), activa (+), atrophia (+), metaplasia inetestinalis (0) i helico (0).

  Odgovoreno: 30. 05. 2016.

Komentari na pitanje: #146746

  • Mihajlo Božanić 02. 06. 2016.

   Veoma mi žeo što je moj vrlo dobronameran savet - da kontaktirate prvo vaše doktore (endoskopistu i histopatologa) za vas (i osobu potpisanu kao saša) bio nezadovoljavajući. Hronični gastritis umerene aktivnosti i elementima atrofije, u antralnom predelu želuca stvara često neprijatnosti no po pravilu ne ugrožava bitnije zdravlje. Intestinalna metaplazija znači da je nadjena sluznica s karakteristikama crevne u želucu gde joj nije mesto i obično se uradi kontrola (hp) na nekoliko meseci posle terapije koju vam doktor odredi. Veoma retko - ukoliko je uporna i progredira prema displaziji - može zahtevati radikalnije lečenje. To što nije vidjen h. Pylori u tim uzorcima je možda posledica nedavne eradikacione terapije (da li je bilo?) a proverava se i drugim metodama ako je potrebno. Svako dalje zaključivanje - na osnovu ovih nekoliko podataka koje ste poslali bi bilo isuviše bez osnove. Nadam se da će ovim naša prepiska se zadovoljavajuće završiti pozdrav

  • Bravo, doktore. Vaša neverica prosto je od velike pomoći. Zbog načina na koji sistem funkcioniše tumačenje rezultata čeka se nekih 30ak dana (sami rezultati isto toliko). Sestre neće ili ne umeju da tumače rezultate. Pitanje je vrlo jasno i ne znam zašto je problem odgovoriti. Možda nalaz nije moj već nekog od porodice, prijatelja pa me zanima jer brinem. Konkretno je pitanje a vaš odgovor? Smešno. Razumeo bih jedino da ne želite da date drugačije mišljenje od kolege (samim tim sajt gubi smisao) u tom slučaju dobar odgovor bio bi da li je stanje ozbiljno ili ne. U svakom slučaju - hvala na izdvojenom vremenu.

Ostavite komentar