1. Pitanje broj: #135485

    Postovani, hvala vam sto ste me posavjetovali 13. 02. Da negubim vise vrijeme i sto prije uradim kolonoskopiju. Pisao sam vam da sam poslednjih 15-ak godina imao tegobe koje sam na svoju ruku pripisivao hemoroidima. Da sam bogdo ovu kolonoskopiju uradio prije 10-ak godina. . . Mlad sam, imam 40 godina. Tacno je imam unutrasnje hemoroide ali na samo par cm od njih imam jos nesto. . . ? Rezultat kolonoskopije je: "na 15 cm od ac linije se nailazi na trosnu karfiolastu izraslinu koja krvari, uzeta su 4 uzorka za biopsiju, dijagnoza prije biopsije: ca recti susp. Danas mi je stigao i rezultat biopsije: "nema malignih tragova a lamina propriji se nalazi inflamaforni infiltrat u kom predominiraju limfociti. To je rezultat bioosije 4 opnasta uzorka sluznice deb. Creva. Dijagnoza nakon biopsije je: "colitis interstitialis profunda? Gastroenterolog je bio iznenadjen ovim rezultatom biopsije pa mi je ukljucio neke antibiotike i rekao mi da ponovimo kolonoskopijj za 3 nedelje jer to sto je on vidio je dugo vise cm kroz sluznicu deb. Creva i on je to malo ostrugao. Rekao mi je da to nije polip i ko zna otkada to imam? Pitanja: sta znaci prva dijagnoza ca recti susp. ? Kako to da je druga dijagnoza kontradiktorna? Koliko je ovo moje stanje opasno zbog opasnosti od dobijanja kancera debelog creva? Bojim se da ova izraslina nije probila sluznicu pa da na ponovljenoj kolonoskopiji zeli uzeti dublje uzorke? Sem nadimanja, nemam jos drugih simptoma i unaprijed vam hvala na brzim odgovorima kao prethodni put! Srdacan pozdrav!

    Odgovoreno: 11. 03. 2015.
    • Poštovani,
      Otidjite sa svom medicinskom dokumentacijom na kontrolni pregled. Potrebno je ponoviti donju endoskopiju i histopatol analizu. Najbolje je da to uradite u drugoj ustanovi kod druge medic. Ekipe. ("right of second opignon")
      ukoliko je promena "karfiolasta, trošna i spontano krvari " to treba - ako je ikako moguće - u celini ukloniti, i onda u celini histološki analizirati. Može se desiti da baš u tim uzorcima koji su sada analizirani nema malignih elemenata, a da u preostalom delu ima. Možda će biti potrebni i neki dodatni pregledi. Prva vaša dg: "ca recti susp. " - znači da postoji sumnja na maligno oboljenje (rak) završnog dela creva. To se svakako mora račistiti i uraditi sve potrebno u pogledu konačne dijagnostike i terapije i ne gubiti vreme.
      Pozdrav

Ostavite komentar