1. Pitanje broj: #134711

    Vec 6 godina imam probleme sa zeludcem. Imam kaskadni yeludac, blagu hijatus herniju skoro neprimetnu. Konstantovan mi je gerb i oeyofagitis. Payim sta jedem, ne konyumiram alkohol, sokove uopste i alkohol. Ali sta god pojedem kiselina izbija i przi mi jednjak. To postaje nepodnosljivo. Javljaju mi se mucnine, pryenje u jednjaku, malaksalost. Koristio sam sve moguce terapije. Nexium i gastroperidon sam pio 8 nedelja, prve 4 nedelje 40 mg nexiuma ujutro i uvece a zatim po 20 mg svakog jutra, gastroperidon 3 puta dnevno. To je samo ublazilo simptome za nekih 80% , kada sam prestao sa terapijom simptomi se vracaju. Terapiju sam ponavljao vise puta. Radio sam gastroskopiju i jednjak je izritiran, ultrazvuk abdomena jeuredan i ok. Moje pitanje je da li je to na psihosomackoj bazi ili zato sto imam kaskadni zeludac. Posto koliko god da pazim a dosta pazim u ishrani problem je svakodnevno prisutan. Uradio sam sve moguce preglede i svi mi prepisuju lekove koji mi pomazu dok je terapija, posle toga se sve vraca na isto. Molim vas ako vi imate neki savet da mi date jel bol przenje i mucnina postaju nesnosne. Kako da utvrdim da li je to fizicki problem ili psihosomatski, jel je nemoguce da sta god da ojedem imam problem.

    Odgovoreno: 13. 02. 2015.
    • Poštovani,
      Vaše smetnje su stvarno jako dugotrajne i verujem vrlo neprijatne. Sve što ste napisali u smislu dijagnostike i terapije je uglavnom ono što sa danas koristi. Osim medikamentnih, postoje i tzv nemedikamentne mere a to su:
      a. Da nosite komotnu odeću i da vas ništa ne steže u struku (napr. Korzet i sl.) b. Da omršavite- ne bi li želudac imao više mesta i smanjila se mogućnost povratka kiselog sadržaja iz želudac u jednjak. C. Izbegavanje napora kao što su savijanje tela, skokovi i dizanje tereta, d. Spavanje na povišenom uzglavlju i e. Ne uzimanje hrane najmanje 2 do 3 h pre spavaljanja u lekovima se često koriste i oni koji pojačavaju tonus kružnog mišića na ulazu u želudac.
      mogućnost psihogene nadgradnje uvek postoji, pa bilo bi i neobično da je posle toliko godina smetnji nemate.
      Pozdrav

Ostavite komentar