1. Naduvenost, problemi sa gasovima i bol na sredini stomaka

    Pitanje broj: #133973

    Poštovani,
    imam stomačnih problema poslednjih sigurno godinu dana. Naduvenost, problemi sa gasovima i bol na sredini stomaka i ispod desnog rebarnog luke. Radio sam analize, stolice, krvi i na kraju je rešeno da je u pitanju helikobakterija. Sproveo sam prvu eradikacionu terapiju pre godinu dana, nakon čega sam se osecao relativno dobro tri meseca, ali se nakon toga vratise svi problemi opet. Nakon uradjene gastroskopije pre pola godine sprovedena je druga eradikaciona terapija, sa rezultatima gastroskopije - pangastritis, kao i sitne erozije na želucu i insuficijentna kardia. 
    Nakon i ove terapije se sve ponovilo opet, brdo nalaza, dva meseca mira i sproveo sam pre nekoliko nedelja treću terapiju eradikacije sa antibioticima i bizmut subcitratom. Sveukupno se osećam 50% bolje, ali sam i dalje naduven, imam problema sa gasovima, ukusom koji me muci u grlu i nosu, povremenim bolom itd. Postajem poprilično očajan jer mi je rečeno da su neverovatno male šanse da helikobakterija "prezivi" tri eradikacije. Imate li savet?

    Odgovoreno: 16. 01. 2015.
    • Poštovani,
      Verujem da vam je posle 3 terapijska pokušaja uspešno uradjena eradikacija H. Pylori. Da bi bili sigurni - uradite izdisajni test na H. Pylori (pod propisanim uslovima od strane laboratorije - da bi bio validan - a to znači da dovoljno dugo ne uzimate terapiju - što će vam u laboratoriji potanko objasniti).
       
      Opis vaših smetnji upućuje i na postojanje disbioze odnosno, da ste možda pokušavajući da eradicirate H. Pylori poremetili mikrobiotu u crevima. Uradite pregled stolice na:
      a. Koprokultura;
      b. Amebe i parazite i
      c. Mikološki pregled (gljivice). 
      Ukoliko bude potrebno treba ordinirati odgovarajuću terapiju. Takodje ne bi bilo loše da se sa svom predhodnom dokumentacijom, a posle dobijenih rezultata pregleda stolice javite gastroenterologu.
      Pozdrav

Ostavite komentar