1. Sumnja na GCE (celijakija)

    Pitanje broj: #132375

    Zbog sumnje na GCE (celijakiju) urađena mi je gastroskopija. Rezultat je: blaga difizna zapaljenska infilstracija mukoze duodenuma/tankog creva inflamatorna infiltracija: celularnost + aktivnost inflamacije: + atrofija: 0 vilo kriptalni odnos lako varijabilan mikroorganizmi nisu viđeni epitelna kategorija i lekar je odbacio celijakiju, ali mi nije rekao šta znači ova inflamacija? 
    Savetovao mi je da probam svejedno da budem bez glutena par meseci. Inače, simptomi su: anemija već 20 godina, zatvor takođe već više od decenije, iritabilna creva, ranice na koži (plikčići i ekcemi), uporan perianalni svrab, hronični umor, brojne afte, sluz bela u stolici, artritis- oticanje zglobova (kolena, ručni zglobovi i prsti), nervoza i ratresenost, nadutost, osetljivost zuba. Takođe, pre gastroskopije nisam uzimala gluten jer ga izbegavam zbog zatvora i ranica na koži, afti, osetljivih zuba na toplo, hladno, kiselo. Sigurno nisam 2 nedelje uzimala ništa sa glutenom, mada lekar kaže da to nema veze. Inače. Zbog tegoba izbegavam i slatkiše i mleko, a prijaju mi meso i povrće (osim mahunraki)

    Odgovoreno: 26. 01. 2015.
    • Poštovana,
      Celijakijom se ne bave svi gastroenterolozi podjednako. U velikim bolničkim centrima (VMA, KBC "Zvezdara") ćete sigurno biti dobro ispitivan i lečeni, te predlažem da se tamo i javite. Vaš sadašnji dijetni režim (ishrana bez glutena - što je lako reći, a praktično nije uvek lako i izvesti) ne može vam škoditi. Naprotiv, to je obično prvi i najvažniji korak.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #132375

    • Dobar dan, Da li treba da brinem zbog rezultata biopsije koja mi je radjena gastroskopski... Mesecima vec povracam povracam dobila sam terapiju Nexsium, iberogast , probiotij , ali meni nista ne pomaze mesecima dobijam iste terapije koje mi nista ne pomazu i dalje povracam najcesce povracam na mleko na kuvanu hranu oslabila sam za mesec dana 9 kilograma i vec pocijem da se brinem.... uradjena mi na hirurgiji gastroskopija nasli mi da imam kao kilu i radjena biopsija zeluca imam nalaz u prilogu .... ali vec mi je ne izdrzljivo to povracanje .... na dijeteskom rezimu sam ishrane ali ni to mi ne pomaze i daljhe povracam i ako sam na dijeteskom rezimu ishrane... Sta da radim kome da se opbratim kom gastroenterologu da se obratim kom hirurgu da se obratim kako da resim moj problem spovracanjem... HVala unared na ogovoru ...

Ostavite komentar