1. Sumnja na GCE (celijakija)

  Pitanje broj: #132375

  Zbog sumnje na GCE (celijakiju) urađena mi je gastroskopija. Rezultat je: blaga difizna zapaljenska infilstracija mukoze duodenuma/tankog creva inflamatorna infiltracija: celularnost + aktivnost inflamacije: + atrofija: 0 vilo kriptalni odnos lako varijabilan mikroorganizmi nisu viđeni epitelna kategorija i lekar je odbacio celijakiju, ali mi nije rekao šta znači ova inflamacija? 
  Savetovao mi je da probam svejedno da budem bez glutena par meseci. Inače, simptomi su: anemija već 20 godina, zatvor takođe već više od decenije, iritabilna creva, ranice na koži (plikčići i ekcemi), uporan perianalni svrab, hronični umor, brojne afte, sluz bela u stolici, artritis- oticanje zglobova (kolena, ručni zglobovi i prsti), nervoza i ratresenost, nadutost, osetljivost zuba. Takođe, pre gastroskopije nisam uzimala gluten jer ga izbegavam zbog zatvora i ranica na koži, afti, osetljivih zuba na toplo, hladno, kiselo. Sigurno nisam 2 nedelje uzimala ništa sa glutenom, mada lekar kaže da to nema veze. Inače. Zbog tegoba izbegavam i slatkiše i mleko, a prijaju mi meso i povrće (osim mahunraki)

  Odgovoreno: 26. 01. 2015.
  • Poštovana,
   Celijakijom se ne bave svi gastroenterolozi podjednako. U velikim bolničkim centrima (VMA, KBC "Zvezdara") ćete sigurno biti dobro ispitivan i lečeni, te predlažem da se tamo i javite. Vaš sadašnji dijetni režim (ishrana bez glutena - što je lako reći, a praktično nije uvek lako i izvesti) ne može vam škoditi. Naprotiv, to je obično prvi i najvažniji korak.
   Pozdrav

Ostavite komentar