1. Pitanje broj: #63303

    Postovani, pitanje je vezano za mog supruga, naime, suprug je imao operaciju varikocele, epiduralna anestezija u kicmu, u ponedeljak 14. Juna, u utorak je otpusten iz bolnice. Od tada ima bolove u kicmeno vratnom delu i glavobolje, prilikom ustajanja iz kreveta, i kretanja. . . Odlazak na previjanje i do toaleta. . . Napominjem, da mu niko od osoblja nije napomenuo, da se ne sme pomerati 24 sata nakon operacije, kako sad pronalazim na internetu, cak je i za manje od 24 sata nakon operacije otpusten iz bolnice. Pretpostavljam da je to od ove vrste anestezije ali, koliko obicno traje oporavak, i kada bi ti bolovi trebali nestati i da li je moguce jos nesto uraditi osim uzimanja analgetika. Unapred hvala!

    Odgovoreno: 23. 06. 2010.
    • Poštovana,
      Po onome što se može nalutiti iz vašeg pisma najverovatnije se ne radi o epiduralnoj već o spinalnoj anesteziji ili o neuspelom pokušaju postizanja epiduralne anestezije koja je rezultirala naravno sasvim nenamernom punkcijom (ubodom) moždanice. Ova komlikacija nije retka i nije opasna niti po život niti pozdravlje pacijenta ali se odlikuje ponekad jako izraženim glavoboljama, upornim i rezistentnim na analgetsku terapiju koje u potpunosti onemogućavaju normalno funcionisanje i aktivnosti operisanog pacijenta. Jedana od mera prevencije je uzimanje veće količine tečnosti bilo infuzijama ili per os neposredno nakon operacije ukoliko je ona sprovedena u subarahnoidalnoj (spinalnoj) anesteziji ili je tokom pokušaja izvođenja epiduralnog bloka došlo do slučajne punkcije moždanice. U svakom slučaju ova zaista neprijatna situacija mogla bi potrajati i par dana. U ovom trenutku sem uzimanja analgetika, mirovanja i uzimanja tečnosti ne može se mnogo učiniti. Budite strpljivi, ukoliko bolovi ne prestanu nakon pet dana javite se lekaru koji vas je operisao ili anesteziologu koji je radio anesteziju
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #63303

    • 2 dana nakon operacije (spinalna anestezija) , pojavila mi se glavobolja. Nisam se striktno pridrzavao mirovanja od 24h zbog bolova u ledjima, i posto sam jos bio u bolnici, ukljucena mi je infuzija. Prvo sam primio 4 boce (od po 500 ml) , a sutradan duplo manje (2 boce) infuzije. Glavobolje su bile retke i relativno lake, a u bolnici se nije bas previse setalo. Sada kada sam dosao kuci, glavobolje su nesto jace i cesce. U proseku 1-2 puta su bas jake glavobolje u trajanju od oko pola sata. Cini mi se da se pojacavaju kad sedim, dok su blaze dok sam u pokretu. Kad legnem, skoro da potpuno prestane, bez upotrebe bilo kakvih lekova. Pitanje: sta raditi? Da li piti tecnost (koliko) i mirovati (koliko) i pokusati jos neki dan sa tabletama da prodje neko vreme. . . Hoce li ovo u svakom slucaju prestati samo od sebe nakon odredjenog perioda?!

Ostavite komentar