1. Pitanje broj: #37553

  Poštovani,
  Treba da uradim hsg snimanje prohodnost jajnika taj proces traje pola sata i bolan je. Ja bih zahtevala anesteziju recite mi koja se anestezija koristi u takvim slučajevima totalna ili lokalna.
  Hvala unapred.

  Odgovoreno: 01. 09. 2009.
  • Poštovana,
   Histerosalpingografija je dijagnostička procedura koja se izvodi u radiološkim kabinetima i nije praksa da se izvodi u uslovima opšte anestezije, prvenstveno zbog položaja pacijentkinje. Obzirom na inervaciono područje koje je potrebno blokirati i tehnike regionalne anestezije se retko mogu koristiti (izuzev epiduralne anestezije), ali uopšteno uzevši u našoj zemlji se ne daje anestezija za ovu vrstu dijagnostike.
   Pozdrav.

Komentari na pitanje: #37553

  • Meni ce raditi u anesteziji, gak narodni front. Kona nas u bolnici ne rade u anesteziji zato idem za bgd!

  • Prof. dr Radmilo Janković 19. 09. 2009.

   Jelena, sasvim je moguce da ste u pravu. U nisu nije moguce uraditi hsg u anesteziji, niti je moguce snimanje uraditi u privatnoj ordinaciji. Ja se licno ne bavim ovom vrestom anestezije (ginekoloska) te sam se na tu temu konsultovao sa svojim kolegama ginekolozima. U svakom slucaju, moguce da ste u pravu ali sam skeptican kako bi to u prarksi izgledalo.

  • Ne znam odakle se javljate, ali hsg se uz anesteziju može uraditi u privatnim ordinacijama u našoj zemlji. E sada, ja ne sam vrlo rezervisana prema tim intervencijama u privatnoj praksi, ali recimo u jevremovoj bolnici u beogradu možete to uraditi u anesteziji a to je ipak jedna od stabilnijih ustanova sa dobrim stručnjacima. Puno sreće, pozdrav

Ostavite komentar