1. Pitanje broj: #37421

    Postovani, za dve nedelje trebalo bi da imam abortus. Nisam jos odlucila gde da to uradim, da li u privatnoj ili drzavnoj bolnici? Zapravo interesuje me gde je sigurnije i da li u drzavnim ustanovama daju totalnu anesteziju. Drugo sto me plasi je mali problem sa srcanim zaliscima i tahikardijom, koliko je anestezija rizicna u takvim slucajevima. Doduse nisam hronicni bolesnik i ne pijem nista za srce. Jedino sto pijem je zoloft i ksalol zbog depresije i napada panike, koji su sad svedeni na minimum. Unapred hvala!

    Odgovoreno: 25. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Nisam sasvim siguran da je izvodjenje abortusa u anesteziji dostupno u svim drzavnim bolnicama i da li je to redovna praksa. U svakom slucaju u privatnim ordinacijama mozete uraditi prekid trudnoce u uslovima nekakve anestezije, ali ja zaista ne mogu to preporuciti jer niti znam uslove u kojima se izvodi anestezija gde vi eventualno nameravate da to uradite, niti sam pobornik takve prakse. Izvodjenje anestezije zahteva posebne uslove i predostroznosti, opremu neophodnu kako bi se reagovalo ukoliko nastanu komplikacije, a to vecina privatnih ginekoloskih ordinacija nema, odnosno nema dozvolu za izvodjenje opste anestezije u pravom smislu te reci. Postoji sa druge strane jedan broj privatnih ordinacija kojima na uslovima kako operativnim tako i onim vezanim za anesteziju mogu pozavideti i mnoge drzavne bolnice, tako da bi eventualno trebali da razmotrite takvu soluciju, naravno ukoliko se definitivno sigurni da zelite to da uradite. Ukoliko nemate kardioloski usmerenu terapiju, vase srcane tegobe verovatno nisu tako znacajne za anesteziju, ali ja to ne mogu znati bez detaljnijih podataka
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #37421

    • Postovani, sutra idem na abortus pod totalnom anestezijom. Sto se mog zdravstvenog stanja tice sve je u najboljem redu. Jedino sto me brine je sto ja koristim lek ksalol, pa me interesuje da li mogu imati neke posledice ako popijem jedan od 0, 5 ml pre abortusa, obzirom da imam veliki strah od bilo kojih intervencija slicne vrste.

Ostavite komentar