1. Pitanje broj: #35966

    Poštovani,
    Da li se daje opšta anestezija pacijentu koji ima pritisak 140/100 ceo dan pre podvrgavanja anesteziji ili se odlaže dok se ne stabilizuje i ne lečeći pritisak izvestan period vremena? Hvala. To je bio moj slučaj pa sam uplašena odustala od anestezije. Medicinska sestra mi je to rekla a ne doktor, što me je još više uznemirilo. Objasnite koliki je to rizik, a ja ću lečiti pritisak.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 10. 08. 2009.
    • Poštovana,
      U svakom slučaju ste se o svim svojim nedoumicana i eventualnim strahovima u vezi predstojeće anestezije trebali razgovarati sa Vašim anesteziologom. Cilj vođenja svake anestezije je da se pacijentove vitalne životne funkcije održe u rasponu fizioloških kolebanja. To ponekad i nije tako jednostavno, naračito ako se uzme u obzir preoperativno stanje pacijenta. Iz tih razloga se mi trudimo da optimizacija vitalnih funkcija uključujući i vrednosti krvnog pritiska bude što potpunija. Vrednosti arterijskog pritiska koje vi navodite same po sebi ne znače ništa ukoliko se ne sagledaju u slopu celokupne funkcije kardiovaskularnog ali i ostalih sistema. Sve u svemu, u najkraćem moj savet bi bio sledeći: ukoliko imate stalnu kardiološku terapiju nemojte prestajati sa njenim uzimanjem do pred samu operaciju, osim ako Vam anesteziolog u anesteziološkoj ambulanti ili preanestetičkoj viziti drugačije ne odredi jer je to najsigurniji način da se vrednosti krvnog pritiska održe u rasponu koji omogućava stabilan perianestezijski tok. Razgovor sa anesteziologom pre operacije sigurno će vam omogućiti da sa što manje napetosti i straha uđete u operacioni blok, inače napetost, zabrinutost i strah čest su uzročnik preoperativnog kolebanja krvnog pritiska. Bitne odluke u vezi operacije i svom zdravlju nemojte donositi na prečac, pacijenti se uvode u anesteziju i sa mnogo većim krvnim pritiskom ukoliko hiruršku intervenciju nije moguće dalje odlagati. Za početak obratite se svom kardiologu.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #35966

    • Imam uraslu dlaku na trtičnoj kosti, hirurg prije operacije treba da mi da anesteziju u kicmu, zanima me koliko je bolna anestezija? Unaprijed zahvalan

Ostavite komentar