1. Alergija ugrusak krvi

  Pitanje broj: #35376

  Dugo živim sa alergijom međutim pre 6 meseci osetio sam neprijatan ukus u ustima i desni su počele da otiču i krvare, a  koža nosa i bočno od nosa je postala crvena. Antibiotik i sprej za nos su rešili problem jednom, a onda posle par meseci i drugi put. Sad se sve ponavlja u još drastičnijem obliku. Probudio sam se sa ugruškom krvi u ustima veličine pola jajeta a desni na jednom specifičnom mestu uništene. Onda se to mesto smiri da bi za nekoliko dana buknulo na drugom mestu. Alergiju ne mogu izlečiti, antibiotike ne mogu večno uzimati, postoji li rešenje za ovo?

  Odgovoreno: 03. 08. 2009.
  • Poštovani,
   Rešenje uključuje neizostavno odlazak kod stomatologa. Uzročna veza između alergijskog rinitisa i upale desni ne postoji sem u činjenici da kod već obolelih i zapuštenih desni se pogoršava problem usled disanja na usta i smanjenog posvećivanja oralnoj higijeni tokom alergije. Ukoliko hitno ne počnete da sprovodite rigoroznu higijenu zuba i desni (bez obzira što će desni krvariti), sa pravilnim četkanjem 3-4 puta dnevno, stanje Vam se neće poboljšati, naprotiv. Stomatolog Vam treba ultrazvukom očistiti kamenac i naslage koje izazivaju ovakvu tešku upalu, pa tek onda ordinirati antibiotike i eventualno neku antiseptičnu vodicu na bazi hlorheksidina. Morate iz korena promeniti navike, ali kada to učinite rešićete se ovog problema zauvek.
   dr Aleksandra Skundrić,
   Pozdrav.

Komentari na pitanje: #35376

  • Dr Aleksandra Skundric 05. 08. 2009.

   Poštovani Dragane, ne mogu ovim putem da utvrdim šta je uzrokovalo promenu koju vi nazivate " gubitak tkiva". Najbolje bi bilo da odete kod stomatologa, ponavljam. Simptom koji opisujete može spadati i u domen oralne manifestacije neke kožnih bolesti, tako da je poželjna konsltacija dermatologa, ako stomatolog opšte prakse ne odredi drugačije. Kada se infekcija iz sinusa prenosi na usnu duplju, ona se prenosi na deo ždrela koji se nalazi u ustima, a ne na sluzokožu usne duplje. Kada se sledeći put pojavi promena idite kod doktora, da bi vizuleno, odgovarajućim testovima, brisom utvrdio o čemu se tačno radi.

  • Dragan lucic 05. 08. 2009.

   Pitanje je bilo nedovoljno opširno. Pred odlazak na Kipar, pre 6 meseci, završio sam seriju poseta stomatologu kako bih otišao sa relativno sređenim stanjem tako da mi je između ostalog odstranjen kamenac i izvršeno čišćenje. Problemi su se javili u prvoj sedmici mog boravka na Kipru i traju u talasima do danas. Uvek je napadnuto neko specifično mesto, praćeno bolom i krvavljenjem a završava se gubitkom tkiva u poslednjem slučaju za samo 24 časa. Da li je moguće da se radi o nekoj bakteriji ili gljivici na koju nisam otporan a lokalno stanovništvo jeste? Pomenuo sam alergiju zbog skupljanja sadržaja u sinusu i razvoja infekcije koja se možda može preneti u usnu duplju? U jednom trenutku mi se pojavio mali otvor na nepcu i verovatno bi došlo do izlivanja sadržaja ali sam upravo počeo terapiju antibioticima pa se otvor zacelio i stanje smirilo. Upravo sam uradio rtg sinusa i stanje je uredno, a orl pregled ukazuje samo na postojanje alergije i to je sve.

Ostavite komentar